© Apache

Nieuwssite Apache mocht Fornuis-feestje filmen: journalisten vrijgesproken

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Apache-journalisten Karl Van den Broeck en Stef Arends over de hele lijn vrijgesproken in de zaak die vastgoedontwikkelaar Erik Van der Paal tegen hen had aangespannen. Van der Paal beschuldigde hen van belaging en schending van de privacy, maar zijn klacht werd afgewezen.

Erik Van der Paal organiseerde op 20 oktober 2017 een verjaardagsdiner in ‘t Fornuis in Antwerpen. Journalist Stef Arends had een fiets met een verborgen camera tegenover de ingang geplaatst en filmde zelf ook met een camerabril de aankomst van de genodigden aan het restaurant. Verschillende leden van het toenmalige Antwerpse stadsbestuur maakten hun opwachting, onder wie ook burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De beelden werden enkele weken later gepubliceerd bij het dossier “De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever”. Van der Paal, die met zijn Land Invest Group destijds actief was in enkele grote Antwerpse bouwdossiers, diende een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen Apache.

Maatschappelijk debat

Volgens de rechtbank hebben journalisten zich niet schuldig gemaakt aan de tenlasteleggingen en is het hun taak om onderzoek te doen en te berichten over maatschappelijk relevante kwesties, zoals het stedenbouwkundig beleid van de stad Antwerpen.

Dat Erik Van der Paal als belangrijke speler op de vastgoedmarkt talloze politici voor een verjaardagsreceptie ontving in Het Fornuis, betekent dat het feestje niet als een loutere privéaangelegenheid kan worden beschouwd. De rechtbank wijst er bovendien op dat de journalisten enkel opnames hebben gemaakt op de openbare weg, waardoor Van der Paal niet kan beweren dat zijn rust ernstig verstoord werd.

© Apache

Volgens de rechtbank hadden Van der Paal en de andere aanwezigen mogen verwachten dat hun aanwezigheid op het feestje voorwerp maatschappelijk debat kon zijn. De rechtbank vindt het ook verantwoord dat de journalisten een verborgen camera hebben gebruikt. “Als ze een zichtbare camera hadden gebruikt, kan verwacht worden dat betrokkenen hun gedrag zouden aanpassen”, aldus de voorzitter. De rechtbank spreekt de journalisten vrij en veroordeelt Erik Van der Paal tot betaling van de kosten. Hij kan nog in beroep gaan tegen het vonnis.

“Geduld zwaar op de proef gesteld”

Bij nieuwssite Apache wordt tevreden gereageerd op de vrijspraak. “Deze uitspraak is van groot belang voor de journalistiek in België”, zegt hoofdredacteur Karl van den Broeck. “Ons geduld is zwaar op de proef gesteld, maar we hebben geen ogenblik getwijfeld dat we zouden worden vrijgesproken.”

“Jarenlang heeft Erik Van der Paal de procedure kunnen rekken, om ons zo veel mogelijk op kosten te jagen en ons weg te houden van ons werk: onfrisse zaken onderzoeken, zoals die waarin hij en zijn collega’s bij Land Invest Group betrokken waren”, zegt Van den Broeck nog.

Van der Paal laat via zijn advocaat weten dat hij beroep aantekent tegen het vonnis. “Mijn cliënt kan zich niet terugvinden in de motivering van het vonnis, integendeel”, zegt advocaat Walter Damen. “Een lasterlijk medium dat zich bezondigt aan politieke afrekeningen staat haaks op de persvrijheid en het feit dat een rechtbank toelaat dat er gefilmd mag worden met verborgen camera van zodra er een publiek figuur langskomt, is zorgwekkend. Gelukkig bestaat er een recht op hoger beroep en dat zullen we dan ook benutten. Ook de nieuwe uitlatingen door de heer Van den Broeck, waarbij hij het opnieuw heeft over 'onfrisse praktijken', zijn misplaatst.”

Damen benadrukt dat zijn cliënt nog nooit voor een rechtbank is moeten verschijnen en dus nooit werd veroordeeld, en over een volstrekt blanco strafregister beschikt.

vdaa

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio