©  EPA-EFE

Olympische Spelen zonder publiek blijft een optie, atleten zullen in Tokio geen vaccinatie moeten voorleggen

Dan toch een zorg minder voor atleten en begeleiders die straks naar Tokio hopen af te reizen voor hun deelname aan de Olympische Spelen. Een vaccinatie zal niet verplicht zijn om deel te kunnen nemen aan de vierjaarlijkse hoogmis van de sport. Intussen houdt Japan meer en meer rekening met een Spelen zonder publiek.

De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio houdt vast aan de uitgestelde Spelen van komende zomer. Dat heeft Toshiro Muto, hoofd van het organisatiecomité, nogmaals gezegd. Hij zei ook dat de Spelen mogelijk zonder toeschouwers worden gehouden. In een interview over de laatste zes maanden tot aan de Spelen gaf Muto toe dat mensen angstig zijn zolang het coronavirus over de hele wereld rondwaart. Ook Japan is hard getroffen, in hoofdstad Tokio heerst de noodtoestand.

“We spreken niet over afgelasten”, zei hij. “Het organiseren van de Spelen is het plan waar we aan vasthouden, op dit moment spreken we niet over iets anders.” Een week eerder had Muto ook al laten weten dat geruchten dat Japan en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) binnenkort gaan praten over mogelijke afgelasting onjuist zijn.

De vicevoorzitter van de Spelen van 2012 in Londen zei dinsdagavond tegen de BBC dat het volgens hem “onwaarschijnlijk” is dat de Spelen doorgaan. Volgens Keith Mills moet de organisatie zich opmaken voor een afgelasting. “Als ik in de schoenen van de organisatoren stond, zou ik plannen maken voor de afgelasting en ik ben ervan overtuigd dat ze dat ook doen”, zei hij. “Maar ze zullen het zo laten tot het laatst mogelijke moment, voor het geval de situatie zich nog verbetert. Het is een lastige beslissing.”

Sebastian Coe, de voorzitter van de mondiale atletiekbond World Athletics, gelooft nog altijd in de Spelen van Tokio. “Het is een uitdaging en er zullen aanpassingen komen. De Spelen zullen plaatsvinden, maar ze zullen er anders uitzien.”

Geen vaccin nodig

Als de Spelen doorgaan, zal er geen vaccinatieplicht gelden voor de atleten. Dat valt alleszins af te leiden uit de woorden van Katsunobu Kato, een hooggeplaatste Japanse official. “We nemen verregaande maatregelen om veilige en gezonde Spelen te kunnen houden, zonder een inenting als voorwaarde te stellen.”

Daarmee volgt de Japanse overheid de wil van het IOC. Voorzitter Thomas Bach had al aangegeven dat een vaccinatie wenselijk maar niet verplicht zou zijn. Hiermee wilde Bach vooral tegemoetkomen aan de verzuchtingen van de arme landen waar het vaccin nog helemaal niet beschikbaar is. Ook Japan zelf is nog niet aan het vaccineren. Daar wordt pas in maart met het inenten van de bevolking begonnen en zullen, net zoals bij ons, eerst het oudste deel van de bevolking en het zorgpersoneel de prik krijgen.(Belga/gvdl)

MEER OVER Olympische Spelen Tokio