Jongste coach ter wereld (in eerste klasse) moet meteen knopen doorhakken

Beerschot heeft gisteren met Will Still niet alleen de jongste naoorlogse coach in de Belgische eerste klasse aangesteld. De Belgische Brit is met zijn 28 jaar en 99 dagen ook de jongste coach op het hoogste niveau in de Europa. Hij zal ook meteen keuzes moeten maken, want tegen Eupen kan Still op een bijna voltallige kern rekenen.

sks, kofr

LEES OOK: Will Still verkoos Beerschot boven MLS: “Mijn buikgevoel gevolgd”

Bij de Europese (prof)ploegen op de hoogste niveaus loopt er alleen in de Noorse tweede klasse nog een trainer rond met minder jaren op de teller: Ole Martin Nesselquist van Strömmen IF. Met zijn 27 jaar en 208 dagen is hij exact 254 dagen jonger dan de nieuwe Kielse coach. Speuren we heel de wereld af, dan doet er in de belangrijkste competities niemand straffer. En zo wordt Still volgens de statistieken van het CIES Football Observatory, dat begin dit seizoen de trainers van 1.646 ploegen uit 110 competities verdeeld over 79 landen analyseerde, de op één na jongste coach van de wereld.

Bijna opnieuw op volle sterkte

Hoe zet Will Still zijn pionnen in zijn eerste wedstrijd als hoofd­trainer van Beerschot? Het is de vraag van 1 miljoen, maar door de korte voorbereidingstijd verwachten we niet dat hij zijn ploeg helemaal door elkaar zal ­halen. Door de beschikbaarheid van Halaimia, Dom en Brogno - het trio zat tegen Club Brugge al in de selectie, Halaimia stond zelfs in de ­basis - en de afgelopen schorsing van Sanusi beschikt Still wel opnieuw over meer ­keuzemogelijkheden.

Will Still beschikt momenteel nog niet over een Pro License trainersdiploma, maar begint in maart wel aan de cursus. In combinatie met het Pro License diploma van assistent Frank Dauwen is dat voldoende voor de Pro League om Will Still officieel als volwaardig T1 te beschouwen.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws