Project burenbemiddeling bewijst zijn nut

Kapellen, Stabroek -

De gemeente Kapellen is sedert 1 december van vorig jaar gestart met een proefproject burenbemiddeling. Daarvoor werd één vrijwillig professionele bemiddelaarster gevraagd. Sindsdien werden er al 16 gevallen gemeld.

“Het gaat over 14 gevallen van burenruzies in Kapellen en twee in Stabroek. Van die 16 gevallen bleken er twee al behandeld op politioneel niveau en van twee andere was één van de partijen niet meer bereikbaar”, verduidelijkt burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld).

“We gaan na zes maanden een evaluatie maken. Ik heb alvast de indruk dat er nood is aan bemiddeling, zeker in deze coronatijden. Vaak gaat het om randverschijnselen die escaleren. Onze bemiddelaar luistert naar de verschillende partijen. Nadien vindt dan een gesprek met de betrokkenen plaats op een neutrale plek. Daar wordt dan bekeken welke afspraken er kunnen worden gemaakt om de spanningen weg te nemen. Bij misdaden en wanbedrijven wordt niet bemiddeld, dat gebeurt langs de gerechtelijke weg. Ook bij conflicten tussen (ex-)partners en familie wordt niet tussengekomen. Dat geldt ook voor juridische of huurgeschillen, psychologische problemen of verslavingen.”

0476.76.30.24


Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio