Van Gucht tempert paniek over Britse variant: “Virus in geheel blijven bestrijden”

Ondanks dat er in ons land meer mutaties van het coronavirus worden aangetroffen, gaat de algemene evolutie nog steeds de goede kant uit. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht bij een toelichting van de dagelijkse coronacijfers. Dat de Britse variant van het coronavirus aan een opmars lijkt, is volgens hem ‘een typisch proces van Darwiniaanse evolutie’, en ook deels te wijten aan een gerichte opsporing.

wle

Van Gucht stelt uitdrukkelijk dat het nog steeds de goede kant uit gaat, al is er volgens hem al sinds eind november sprake van een “fragiel evenwicht” met besmettingen “op een niveau dat veel hoger ligt dan we zouden willen”. Maar het aantal uitbraken en de omvang ervan neemt nog af in woonzorgcentra. En in scholen waren er de eerste week na de kerstvakantie minder gevallen dan de week na de herfstvakantie.

Opsporing

Dat er de voorbije dagen meer pessimisme is over de zogenaamde Britse variant, verandert daar eigenlijk niet veel aan. “Er zijn de voorbije dagen meer besmettelijke varianten vastgesteld: zondagavond was er al sprake van 91 Britse en 7 Zuid-Afrikaanse. Dat aantal zal wellicht nog stijgen.” Maar een sluitende indicator over de verspreiding is dat niet. “Er wordt heel specifiek naar gezocht, bijvoorbeeld op basis van de reisgeschiedenis.”

Volgens Van Gucht zal de manier waarop gezocht wordt naar de oorsprong van het virus worden aangepast. Nu wordt er dus gericht gezocht, maar het is de bedoeling om te evolueren naar een systeem waarbij één op de vijftig positieve test “genetisch gekarakteriseerd” wordt. Dat moet voor een representatiever beeld van de verspreiding van de mutaties zorgen.

Maar zelfs al rukt de Britse variant op, dan nog is dat niet abnormaal. “Dit vertegenwoordigt het normale proces van competitie tussen varianten, met uiteindelijk een selectie van het meest fitte virus. Dit is een typisch proces van Darwiniaanse evolutie.”

“Geen ergere ziekte”

Bovendien veranderen de mutaties eigenlijk niets aan de ziekte zoals we die kennen. “Er zijn nog steeds dezelfde symptomen. Dit is geen ergere ziekte dan we reeds gewend zijn”, stelt Van Gucht.

Ook de voorzorgsmaatregelen blijven dezelfde: afstand houden, handen wassen, contacten en verplaatsingen beperken. Ook de bestaande mondmaskers blijven even goed beschermen: een FFP2-masker is niet nodig.

1 januari

Het aantal besmettingen neemt op basis van de meest recente data af met 2 procent per week. Die daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen zal zich de komende dagen wellicht blijven doorzetten, vermoedt Van Gucht. De vergelijking van het aantal besmettingen houdt nu ook meer steek: sinds vandaag wordt 1 januari niet meer meegenomen in de statistieken. We vergelijken dus weer weken met telkens vijf werkdagen en twee weekenddagen.

MEER OVER Coronavirus