©  AFP

Armand Duplantis valt in de prijzen op Zweeds sportgala: “Ik voel mij zo welkom”

Polsstokspringer Armand Duplantis was maandagavond de grote slokop tijdens het Zweedse sportgala. De 21-jarige wereldrecordhouder werd uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar en Sportman van het Jaar.

Bron: BELGA

Duplantis wipte vorig jaar in tien competities over de magische grens van zes meter. Alleen de legendarische Sergey Bubka deed hem dat ooit voor. In februari verbeterde hij twee keer in acht dagen het wereldrecord en zette het op 6m18. Bovendien ging hij in september op een meeting in open lucht in Rome over 6m15 en deed zo een centimeter beter dan Bubka, die sinds 1994 dat record in handen had.

Duplantis heeft de topsport in de genen. Hij is de zoon van een voormalige Amerikaanse polsstokspringer en een Zweedse meerkampster en groeide op in de VS. Zijn ouders, Greg en Helena, werden uitgeroepen tot trainers van het jaar.

In de verkiezing voor de Sportpersoonlijkheid kreeg Duplantis 57 procent van de 366.000 door het publiek uitgebrachte stemmen. Dat was meer dan het dubbele van langlaufster Linn Svahn, die Sportvrouw van het Jaar werd. Freestyleskiër Henrik Harlaut eindigde op de derde plaats in de poll.

“Ik ben het Zweedse volk zo dankbaar”, zei Duplantis in zijn aanvaardingsspeech, die hij uitzonderlijk in het Zweeds hield. “Ik voel mij zo welkom in Zweden en ik zal jullie trots maken.”

MEER OVER