Dirk Vertommen

210 leerlingen en personeel Mechelse school ondergaan test na corona-uitbraak

Na een corona-uitbraak in de Sint-Pietersschool in Mechelen ondergaan de 210 leerlingen van de lagere afdeling, leerkrachten en ondersteunend personeel vrijdag een coronatest. De school blijft al zeker tot en maandag gesloten nadat vijf leerkrachten en twee leerlingen er positief hadden getest op Covid-19. Het zou niet gaan om de Britse variant.

Sven Van Haezendonck

Directeur Dirk Letens heeft het nieuws dinsdag zelf bekendgemaakt op de Facebookpagina van de school en ouders hebben via mail ook een brief gekregen. De school in de Grote Nieuwedijkstraat is net zoals de kinderopvang Ferm al zeker tot en met maandag 25 januari gesloten. 370 kinderen, 210 uit de lagere school en 161 kleuters, kunnen daardoor niet naar school.

Zondag hadden twee leerkrachten van de school positief getest op Covid-19 en werden al twee klassen in quarantaine gezet, een eerste en een vierde leerjaar. Daar kwam maandagavond nog een klas van het derde leerjaar bij omdat twee leerlingen positief werden getest.

Niet de Britse variant

Maandagavond laat liep het bericht binnen dat drie andere leerkrachten van de school besmet waren met corona. “Volgens de eerste testresultaten zou het niet gaan om besmettingen met de Britse variant”, zegt directeur Dirk Letens.

In samenspraak met de artsen van het CLB, het Covid-team, het schoolbestuur en het Agentschap Zorg & Gezondheid van de Vlaamse overheid werd beslist om de school voorlopig te sluiten. “Omdat er sprake was van meerdere besmettingen en omdat de kinderen samenspelen op de speelplaats hebben we beslist om te sluiten. Zo willen we voorkomen dat het virus kan uitbreiden. De beslissing hebben we dus niet alleen genomen om organisatorische redenen”, vertelt de directeur.

Directeur Dirk Letens. 

Directeur Dirk Letens. ©  Dirk Vertommen

Mobiel testteam UZA

Vrijdag zakt het mobiel testteam van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) ook af naar de Nekkerhal om heel de lagere school te testen. “Op basis van de risicoanalyse hebben we beslist om alle leerlingen, leerkrachten en het schoolpersoneel te laten testen”, vertelt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). De testen gebeuren exact op dag zeven na het laatste risicocontact.

Leerlingen, kleuters en schoolpersoneel wordt met aandrang gevraagd om thuis te blijven, niet naar hobby’s te gaan, geen knuffelcontacten uit te nodigen en geen contact te hebben met de grootouders. Wanneer ouders en/of leerlingen symptomen vertonen, moeten zij onmiddellijk contact opnemen met hun huisarts. “De gezinsleden die niet op de school zitten, mogen werken en naar school, kinderopvang of dagelijkse activiteiten gaan”, klinkt het.

Afstandsonderwijs

De Sint-Pietersschool zet opnieuw in op afstandsonderwijs. “Maar dat wordt allerminst evident. Studieboeken kunnen onze leerkrachten niet verdelen omdat ze zelf in quarantaine zitten. Gelukkig beschikken alle gezinnen dankzij de stad en onze partners wel over een laptop, maar in veel gezinnen zijn er natuurlijk meer kinderen die bovendien ook in het secundair onderwijs zitten”, legt Dirk Letens uit. Voor de derde graad had de Sint-Pietersschool eerder al een online platform uitgerold om taken uit te wisselen. De stad is bereid om te helpen als er extra ondersteuning nodig is.

In het najaar van 2020 werd de Mechelse school ook al twee keer getroffen door het coronavirus. In september ging het om een klas van het vijfde leerjaar die in quarantaine moest omdat hun leerkracht besmet geraakte. “Tussen de herfst- en de kerstvakantie ging het om een kleuterklas nadat hun juf corona had opgelopen”, zegt Letens.

De school ligt in de Grote Nieuwedijkstraat. 

De school ligt in de Grote Nieuwedijkstraat. ©  Dirk Vertommen

 

 ©  Facebook

MEER OVER Coronavirus