Lamkel Zé terug in A-kern, maar krijgt begeleiding en verbod op sociale media

Didier Lamkel Zé krijgt nog één allerlaatste kans van Antwerp. Hij is opnieuw beschikbaar als speler voor de A-kern en de club is niet van plan om de eisen van de harde kern van Antwerp in te willigen. Meer zelfs: Antwerp vraagt nadrukkelijk steun aan de fans voor welke beslissing ze ook in de toekomst zal nemen in de zaak-Lamkel Zé, “in het belang van de club, niet van de speler”. Lamkel Zé zal voortaan intensief begeleid worden én krijgt een verbod op het gebruik van sociale media.

Peter Goris

LEES OOK: Lamkel Zé traint opnieuw met A-kern Antwerp

 

 ©  Walter Saenen

Een deel van de harde kern eiste vorige week dat Didier Lamkel Zé na zijn recente fratsen, met als ‘dieptepunt’ zijn dreigement om met een truitje van Beerschot naar de club te komen, voor eeuwig naar de B-kern verbannen zou worden en nooit nog een truitje met het logo van het stamnummer 1 zou mogen dragen. Er was ook geen discussie meer mogelijk, een gesprek met de club werd uitgesloten. Wat dat betekende, bleek afgelopen zaterdag, toen enkele tientallen leden van die harde kern het vertrek van Lamkel Zé naar een beloftenmatch probeerde te verhinderen en de politie ter plekke moest komen.

Tot vandaag hulde club zich in stilzwijgen, om de zaak intern goed te bespreken en af te toetsen. En om de wedstrijd tegen Gent van afgelopen weekend niet te ‘bezoedelen’ met extrasportieve zorgen. Maar Antwerp zet nu de puntjes wel stevig op de i. Ze veroordelen met klem het gedrag van Lamkel Zé en maken het de Kameroener ook knap lastig: geen enkele toegeving meer voor de wispelturige speler, geen enkele garantie op wat dan ook én enkel en alleen de club zal bepalen waar zijn toekomst ligt.

“Wij begrijpen de onvrede die er heerst omtrent het feit dat Didier Lamkel Zé vandaag heeft meegetraind met de A-kern van RAFC. Wij begrijpen die onvrede omdat ook wij vinden dat het gedrag van de speler niet goed te praten valt”, klinkt het in een mededeling. “Of nog duidelijker verwoord: ook wij vinden bepaalde gedragingen ronduit verwerpelijk. Dit gedrag ligt immers niet in de lijn met de normen en waarden van onze club. En doen pijn aan het supportershart.”

“Een speler die amok maakt met als doel om de club zomaar ‘makkelijk’ te kunnen verlaten, kan je als club niet belonen door daar simpelweg op in te gaan. Dit hebben we als club duidelijk gemaakt naar de speler in kwestie, maar zien wij ook als duidelijk statement naar alle spelers. Spelers die fouten maken, of dat nu onacceptabel gedrag is of bijvoorbeeld een reisverbod negeren, worden gestraft volgens de ernst van de feiten.” Of nog: “Geen enkele speler staat boven de club. Het belang van de club primeert altijd.”

Samengevat: Lamkel Zé wordt aan zijn contract gehouden, coach Frank Vercauteren kan hem – net als alle andere Antwerpspelers – naar eigen goeddunken gebruiken of niet én – vooral – Lamkel Zé moet voortaan braaf in de pas lopen. En nog: domme posts op Instagram zijn voortaan uit den boze. “De speler mag niet meer actief zijn op sociale media. Daarnaast wordt de speler intensief begeleid door een medewerker van de club”, klinkt het in de mededeling van de club.

Geen toegevingen

Maar dus ook: géén toegeving aan de harde kern. En zeker niet aan de enkele tientallen jonge leden die vorige week plots op een training van de beloften opdaagden om Lamkel Zé duidelijk te maken dat hij niet meer welkom was op de club. “Wij hebben als club begrip voor de emoties van de supporters. Die emoties zijn even oprecht als terecht. Wij delen die emoties als club. Waar we echter geen begrip voor kunnen opbrengen, is dat trainingen van zowel beloften als 1ste ploeg worden verstoord. Dat verstoort de voorbereiding op wedstrijden en druist in tegen het clubbelang en leidt uiteindelijk net tot datgene wat supporter én club voor ogen hebben: sportief succes.”

LEES OOK: Opnieuw protest tegen Lamkel Zé op de Bosuil: “Redelijk incidentloos”

En ook de timing veroordeelt de club scherp. “We kunnen gerust spreken van een historisch jaar: winst in de Bekerfinale, Europese winst tegen Tottenham met overwintering en een gouden schoen voor Lior Refaelov. Dat net op de dag dat we als club onze eigen rood-witte Gouden Schoen in de bloemetjes zetten 40 gemaskerde supporters een training komen verstoren, nota bene op een terrein waar ook onze U9 trainen, kan op geen enkel begrip rekenen. Dat is nefast voor het imago én de werking van onze club én raakt ook individuele spelers en medewerkers die hoegenaamd niets met het gedrag van één enkele speler te maken hebben. Hier wint niemand bij. Emoties en onvrede mogen geuit worden, maar niet op deze manier.”

Maar Antwerp wil ook de dialoog met de fans niet uit weg gaan. “De club heeft al meermaals bewezen dat een open dialoog met de verschillende supportersgroepen leidt tot constructieve oplossingen. De club vraagt het vertrouwen om in deze situatie een oplossing uit te werken. Vertrouwen dat we de voorbije 3,5 jaar nog niet beschaamd hebben. We willen het beste voor de club zowel op korte als op lange termijn. We vragen jullie om vol te houden zodat we hopelijk snel de successen van het voorbije jaar samen kunnen vieren op de vertrouwde Bosuil.”

Allerlaatste kans

Lamkel Zé trainde maandag dus gewoon mee met de A-kern. En deed dat naar verluidt ook erg gedreven. Hij zou de boodschap inmiddels ook meer dan begrepen hebben, nadat hij niet alleen publiek zijn excuses moest aanbieden maar ook tegenover de spelersgroep. Bovendien is het duidelijk dat niet alles nu meteen vergeven en vergeten is. De Kameroener zal ook zelf beseffen dat hij nog enige tijd ‘spitsroeden’ zal moeten lopen, zowel binnen als buiten de club. En dat het niet eenvoudig zal worden om de smet die op zijn persoon rust helemaal uit te wissen.

Maar: het wordt afwachten hoe de fans, de harde kern én de spelersgroep op deze nieuwe wending zullen reageren. De club vraagt hen in elk geval geduld én begrip, “in het belang van de club”. En benadrukt nogmaals: Lamkel Zé krijgt geen vrijgeleide. “Het feit dat Didier meetraint is geenszins een garantie dat hij wedstrijden met de A-kern speelt. Hij zal zijn kans moeten afdwingen bij onze vernieuwde technische staf. En onder ‘kans’ mag men gerust de aller-allerlaatste kans verstaan.”

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws