Na de grondige gevel- en dakrestauratie zijn nu ook de restauratiewerken aan de binnenzijde van de Bistkapel afgerond. 

Na de grondige gevel- en dakrestauratie zijn nu ook de restauratiewerken aan de binnenzijde van de Bistkapel afgerond. © rr

Restauratiewerken historische Bistkapel zijn helemaal rond

EKEREN -

Samen met het Regionaal Landschap De Voorkempen en Levanto vzw startte het district in 2018 een project om de Bistkapel in de Veltwijcklaan te restaureren en de omgeving te verfraaien. Na de grondige gevel- en dakrestauratie zijn nu ook de restauratiewerken aan de binnenzijde van de kapel afgerond.

De kapel dateert vermoedelijk uit de periode 1600-1606 en was in beheer van een adellijke familie uit Brussel. Districtsburgemeester en kunsthistoricus Koen Palinckx (N-VA) kon de stad overtuigen de Bistkapel van de laatste eigenaar over te nemen. Tijdens de restauratie werden de muren, de voordeur en het ijzerwerk opnieuw geschilderd. Het houtwerk van het plafond kreeg een nieuwe laag vernis, het altaar werd in ere hersteld en de elektriciteit vernieuwd.

Moretus

De Bistkapel was eigendom van de Ekerse tak van de familie Moretus, de laatste eigenaars van de wereldbefaamde drukkerij Plantin-Moretus. Het gebouwtje stond oorsponkelijk op het huidige kruispunt van de Veltwijcklaan en de Onze-Lieve-Vrouwestraat en werd genoemd naar de bijgelegen wijk Bist. Tijdens de Franse Revolutie werd het gebouw afgebroken en in 1808 heropgebouwd nabij het spoorwegstation. Na de uitbreiding van het spoornet, verhuisde de kapel in 1897 naar de Veltwijcklaan, tegenover het kasteel van jonker Alexis Moretus, waarin nu de Antwerp International School is gehuisvest.  

mawo

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio