Cathy Berx. 

Cathy Berx. © BELGA

Provinciegouverneur Cathy Berx: “Hyperalert voor andere scholen”

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx is tevreden met de snelle beslissing om de scholen te sluiten en de leerlingen en het personeel in quarantaine te zetten. “We zijn nu hyperalert voor andere scholen in Antwerpen”, zegt ze.

Dat de scholen in Kontich en Edegem zondagavond nog hebben beslist om te sluiten en er maandagochtend zo goed als niemand aan de schoolpoort stond, wijst op een correcte en efficiënte communicatie, vindt Antwerps gouverneur Cathy Berx.

“Zolang we niet heel gericht weten waar de besmetting met de Britse variant is gebeurd en met wie die besmette persoon in contact is geweest, is de tijdelijke sluiting van scholen waar een besmetting opduikt de beste optie. We moeten wel vermijden dat scholen sneller of langer sluiten dan strikt noodzakelijk. Dat betekent dat de situatie meteen opnieuw moet worden geëvalueerd zodra de testresultaten beschikbaar zijn. We zijn nu hyperalert voor andere scholen in het Antwerpse. Als er wijken zijn met een hogere incidentie dan gemiddeld in Antwerpen, dan houden we die extra nauwgezet in de gaten. We overleggen continu en dagelijks.”

Het is van het grootse belang volgens de provinciegouverneur om zo veel mogelijk te testen en ook extra te controleren op buitenlandse varianten op het coronavirus. “We moeten zo goed en zo snel mogelijk de verdere verspreiding indijken, want de Britse variant is zeer besmettelijk. Hoe harder die gaat circuleren, hoe hoger het aantal besmettingen ligt en hoe groter de druk op de zorg wordt. Dat moeten we vermijden, omdat we zorgverleners deze periode inzetten om te testen, om te zorgen én om te vaccineren. We hebben ze meer dan ooit nodig.”

Twee epidemieën

Zijn deze maatregelen voldoende om een verdere verspreiding van de Britse variant tegen te houden? “Dat moeten we nu evalueren”, zegt epidemioloog Pierre Van Damme. “Want zoals altijd bij een epidemie, lopen we achter op de feiten.”

Het is volgens Van Damme haast onmogelijk om hele gemeentes in lockdown te plaatsen. “Ons land is bijzonder dichtbevolkt, we zouden dan eerder België moeten afsluiten, en dat hadden we eigenlijk al in december kunnen doen. Maar dat ging politiek en juridisch niet, dus moeten we meer controleren, PCR-testen verplichten en nadenken over wat we kunnen doen met de krokusvakantie. We zouden best alle niet-essentiële reizen verbieden voor een bepaalde periode om de vaccinatie een kans te geven. Want nu is het als een emmer die overloopt. Nog enkele druppels en het is zover.”

Toch zouden de huidige nationale maatregelen nog steeds voldoende moeten zijn. “Dat is zo, maar het probleem is dat de mensen ze niet voldoende volgen”, waarschuwt Van Damme. “Laat dit een wake-upcall zijn om de huidige maatregelen beter te volgen. Want we zitten nu met twee epidemieën, het is tijd dat we wakker schieten.”

MEER OVER Coronavirus