©  RIA Novosti

Antwerpen organiseert in 2022 de FIBA 3x3 World Cup

De zevende editie van de FIBA 3x3 World Cup gaat door in juni 2022 in Antwerpen De stad was normaal gastheer voor de Crelan FIBA 3x3 Europe Cup 2020. Het evenement werd echter geannuleerd vanwege de COVID-19-pandemie.

Patrick Ceulemans

De FIBA 3x3 World Cup 2022 wordt gehouden in de week van 20 juni en wordt georganiseerd door de Belgische Basketbal Federatie, Sportizon / Golazo, in samenwerking met Vlaanderen, Basketbal Vlaanderen en Stad Antwerpen en vindt plaats op de Groenplaats, een van de meest iconische pleinen in de historische wijk van Antwerpen.

“FIBA is verheugd om de FIBA 3x3 Wereldbeker 2022 naar België te brengen”, zei FIBA-secretaris-generaal Andreas Zagklis. “De historische wijk Antwerpen zal een van de meest spectaculaire en stedelijke decors in de geschiedenis van 3x3 worden. We zijn verheugd om in zo’n jonge en dynamische stad en regio te zijn, voor wat later dit jaar het eerste WK zal zijn na het Olympische debuut van 3x3 in Tokio.” Twintig mannenteams en twintig damesteams (inclusief de Belgische gastheren) zullen strijden in Antwerpen. China’s vrouwen en mannen uit de VS hebben de laatste editie van de FIBA 3x3 World Cup in Amsterdam (2019) gewonnen. “De FIBA 3x3 Basketball World Cup zal Vlaanderen toelaten kennis te maken met een jonge en dynamische Olympische discipline”, zegt een trotse Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

“Deze hippe en stedelijke vorm van sporten en bewegen zal jongeren nog meer prikkelen en inspireren. Ik ben er sterk van overtuigd dat het WK een meerwaarde zal bieden voor de verdere ontwikkeling van het basketbal in Vlaanderen. EventFlanders en wij hebben er alles aan gedaan om dit topevenement naar Vlaanderen te halen, na de ongelukkige afgelasting van de Crelan FIBA 3x3 Europe Cup vanwege het Coronavirus. Dit WK zal basketbalfans van over de hele wereld in Vlaanderen samenbrengen en hoop en werkgelegenheid creëren voor de evenementensector en onze ondernemers die zwaar getroffen zijn”, voegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir eraan toe.

 

 ©  WAS

Antwerps schepen voor Sport Peter Wouters is blij met deze ‘nieuwe kans’: “Na het missen van de Europe Cup plukt de stad met dit WK een fantastische rebound en zetten we Antwerpen op de kaart als bruisende, dynamische sportstad en urban hotspot. Antwerpen ambieert een voortrekkersrol in stedelijke jongerencultuur en sport. Het WK 3x3 basketbal past perfect in dat urban plaatje en geeft ook een duurzame impuls aan het Antwerpse basketbal.”

Koen Umans, voorzitter van Basketbal Vlaanderen, ziet ook volop kansen in dit WK: “Het is een uitstel, geen afgelasting: onze teams zullen nog beter voorbereid zijn om deel te nemen aan het WK in juni 2022. Dankzij de steun van Vlaanderen en de stad Antwerpen zullen we samen met evenementenorganisator Sportizon / Golazo een evenement op hoog niveau creëren. We zullen zeker een unieke ervaring bieden aan zowel spelers als toeschouwers. We willen van het WK 3x3 een katalysator maken voor de ontwikkeling van 3x3 in Vlaanderen. 3x3 basketball zal de komende jaren door verschillende acties en initiatieven zijn plek op de kaart blijven claimen in het Vlaamse basketballandschap.”

Meer sportnieuws