© UA

Gezocht: vrijwilligers om met ‘meetpop’ Claire te gaan wandelen langs trage wegen

Universiteit Antwerpen zoekt vrijwilligers om in Mortsel te gaan wandelen met Claire. Claire is geen hond uit het asiel, of een kind zonder vriendjes, maar een pop in een buggy. Claire is uitgerust met allerhande meetapparatuur en moet het effect van trage wegen nagaan op de luchtkwaliteit.

Ongezonde lucht in verstedelijkt gebied is voor niemand goed, maar zeker niet voor kleine kinderen. Eerder onderzoek toonde al aan dat kinderen nog meer aan vervuiling worden blootgesteld, omdat hun neus en mond zich dichter bij de uitlaatpijpen bevinden.

Dat begint ook steeds meer beleidsmakers te dagen, die hun heil zoeken bij zogenaamde trage wegen. “Die zijn autoloos en dus veiliger, en hebben doorgaans ook een groen karakter met bomen en planten. Die werken als een filter om fijnstof op te vangen”, zegt prof. Roeland Samson, van het Departement Bio-ingenieurswetenschappen van de UAntwerpen.

Om dat laatste aspect nauwkeurig in kaart te brengen lanceert UAntwerpen samen met Provincie Antwerpen en streekvereniging Zuidrand het citizenscienceproject CLAIRE. Dat staat voor ‘Clean AIR for Everyone’.

“We hebben de pop Claire uitgerust met meetapparatuur. Wanneer ze in haar buggy zit, meten we om de tien seconden de hoeveelheid verkeersgerelateerde vervuiling. Ook andere parameters, zoals de windsnelheid en het moment van de dag, worden in kaart gebracht”, zegt prof. Samson.

Wie dat wil, kan zich via de website kandidaat stellen om in Mortsel een wandeling met Claire te doen. Die loopt langs een vaste wandelroute en bevat zowel een drukke straat als een pad langs een oude spoorwegberm. De tijdelijke papa’s en mama’s, oma’s en opa’s krijgen ook een kleine beloning voor hun medewerking: een e-claire van een Mortselse bakker.

 joro

Aanmelden kan via www.uantwerpen.be/claire.
 

 ©  UAntwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio