Britse variant houdt 2.000 schoolkinderen in Kontich en Edegem thuis

Zowel op de middelbare school van het Sint-Jozefinstituut in Kontich als in de basisschool Olfa-Elsdonk in Edegem zijn leerlingen besmet met de Britse variant van het virus. Beide scholen sluiten meteen, alle leerlingen en personeelsleden worden getest. En ook alle gezinsleden van de leerlingen moeten een week in quarantaine.

Patrick Vincent, Bart Roggeman

Maandag om 13u komen specialisten van het UZA in de school Olfa-Elsdonk in Edegem alle 540 leerlingen van de kleuterschool en het lager onderwijs en hun leraars en het overige personeel testen.

Eind vorige week bleek immers dat twee leerlingen van de school besmet waren met de Britse variant van het coronavirus. Omdat die zeer besmettelijk is, namen de medische experts van het CLB geen risico en besloten ze de school te sluiten, al minstens voor deze week.

Ook burgemeester in quarantaine

Daarbij blijft het niet. Alle gezinsleden van de leerlingen moeten per direct en al zeker tot en met zondag in quarantaine. Zij moeten voorlopig wel nog niet getest worden. Een van de betrokkenen is de Edegemse burgemeester Koen Metsu (N-VA), wiens kinderen op de school zitten.

“Het is een zeer ingrijpende maatregel”, zegt de burgemeester. “En voor sommigen lijkt het misschien alsof er met een bazooka op een mug geschoten wordt. Maar we leggen ons neer bij deze beslissing en zullen er alles aan proberen te doen om een verdere uitbraak van het virus te voorkomen.”

Dinsdag test in Kontich

Ook op de middelbare school het Sint-Jozefinstituut in Kontich is een geval van de Britse variant ontdekt. Daar gelden dezelfde maatregelen. Dinsdag komt het UZA er 1.450 leerlingen én leerkrachten testen. En ondertussen moeten alle families zich thuis isoleren.

De burgemeester van Kontich bevestigt dat het om een alleenstaande besmetting gaat die buiten de school is opgelopen. “Er is geen reden tot ongerustheid, het gaat niet om een broeihaard”, zegt Bart Seldeslachts (N-VA).

“Zondag zijn de eerstelijnszorg en UZA tot deze vaststelling gekomen en is er onmiddellijk overleg opgestart. Eensluidende conclusie is quarantaine. Grote dank aan UZA voor het snel handelen. Dinsdag worden alle leerlingen, leerkrachten en personeelsleden in de school getest. Dat zal gebeuren via afspraak.”

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio