© ATV

Gezegende pasta en hygiënische producten voor goed doel Gastvrij Edegem

Edegem -

De inzamelactie van het Antoniuscomité was meteen een groot succes. De Edegemnaren brachten kilo’s pasta en hygiënische producten zoals shampoo en tandpasta naar de Sint-Antoniuskerk.

Filip Spoelders

Door de coronamaatregelen kon de processie om de heilige Antonius te vieren niet door de Edegemse straten trekken. Het organiserende comité met Erfgoed Edegem, de heemkundige kring, de Sint-Sebastiaansgilde, het Basilicakoor en pastoor Tom Schellekens besloot toch om een alternatief te organiseren. De ingezamelde producten werden gezegend door de pastoor en aan Gastvrij Edegem geschonken. Deze werking zal ze onder de inwoners die het financieel moeilijk hebben verdelen.

Hugo Tant spreekt van een geslaagd initiatief. “Deze aangepaste formule voldoet zeker aan onze verwachtingen. Er is een constante stroom van mensen in de kerk die iets willen schenken. We denken er meteen aan om deze schenkingen volgend jaar ook op te nemen wanneer we opnieuw een normale processie mogen organiseren. Het geven van producten sluit nauwer aan bij de armentafels van vroeger waarbij gegoede parochianen iets schonken aan wie het nodig had.”

Vorig jaar werden nog producten zoals brood, vlaaien en groenten per opbod verkocht aan de kerk. Ook deze opbrengst ging naar Gastvrij Edegem.

Het Edegems comité wil in de toekomst verder gaan met de viering van Antonius. “We zijn de enige processie die nog uitgaat in de Antwerpse zuidrand. Na een opwaardering vorig jaar willen we onze processie in 2022 verder laten groeien. Antonius wordt echter niet alleen in onze gemeente gevierd. We hebben aan het Centrum Agrarische Geschiedenis gevraagd om deze viering door Vlaanderen te laten erkennen als immaterieel erfgoed.”

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio