©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

1 / 5
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Hongla bezorgt Great Old eerste zege onder Vercauteren in Gent

De eerste driepunter in het tijdperk-Vercauteren is binnen. De vierde seizoensgoal van Martin Hongla, die maatje Haroun mocht danken voor de geweldige assist, bezorgde Antwerp een gouden zege. De Great Old sluipt weer de top vier binnen.

ONS OORDEEL. Hongla matchwinnaar, maar vooral mooie punten achterin bij Antwerp

Met bijna iedereen fit en uit quarantaine moest Frank Vercauteren vooral daags voor de match knopen doorhakken. Met Benson, Benavente, Mbenza en Nsimba liet hij vier offensieve spelers thuis (vijf met Lamkel Zé erbij), wat al deed vermoeden dat Antwerp niet vol voor de aanval ging kiezen in Gent.

Opvallende pion in de basisopstelling: Nill De Pauw, als vervanger van Buta op rechts. Het was geleden van 20 september dat hij nog eens mocht starten en dus was het even wennen, zeker tegen de vinnige Bukari. Hij zou er voor rust amper doorkomen en liep tegen een gele kaart aan. Al mocht hij na 45 minuten toch blij zijn, want bij de thuisploeg stond de nul nog op het bord. Antwerp stond goed gegroepeerd te verdedigen en een traag voetballend Gent was zelden of nooit gevaarlijk. Beiranvand moest alleen ingrijpen als er eens slecht werd uitverdedigd, of toen Bukari als enige Buffalo naar doel trapte.

Penalty op de paal

Zelf was de Great Old echter ook onmondig in offensief opzicht. Refaelov speelde met een Gouden Schoentje op zijn shirt, maar slaagde er niet in om Gent in verlegenheid te brengen. Eén keer kon hij uithalen, zijn schot werd geblokt. Mbokani stond wel terug in de ploeg, maar werd zelden bereikt. En na elke veelbelovende pass volgde een matige pass en balverlies. Er zat – langs beide kanten – te veel ‘afval’ in het spel, zoals Vercauteren dat noemt. Daardoor bleven we na 45 minuten op honger zitten. Dan nog liever een sneeuwwedstrijd, dan krijg je automatisch spektakel.

De tweede helft dreigde dramatisch te beginnen voor Antwerp. Eerst trapte De Laet half naast een hoge bal, maar kon Beiranvand nog redding brengen. Vervolgens werd Yaremchuk diep gestuurd en vond de Iraanse doelman dat hij de bal uit diens voeten moest duiken, maar hij kwam net te laat. Verboomen floot terecht voor penalty. Kums zette zich achter de bal, maar de paal bracht redding voor de bezoekers.

Heel slimme pass

Aan de overkant kreeg De Pauw géén penalty na een tikje. Spijtig voor hem en zijn ploegmaats, want het was de gemakkelijkste weg naar een goal geweest. Het duurde tot twintig minuten voor tijd vooraleer er nog eens een goeie kans uit de lucht viel. De Laet kopte ze naast, wel vlak nadat hij aan de overkant Antwerp had gered door het schot van Yaremchuk te blokken. Een nog grotere kopkans volgde, opnieuw op voorzet van Refaelov, maar dit keer mikte Mbokani naast.

Dat doelpunt had nu toch al moeten vallen, maar daarvoor was het wachten op een briljante doorsteekpass van… Faris Haroun. De aanvoerder deed alsof hij ging trappen met links, maar zette heel slim Hongla alleen voor doel. De Kameroener werkte de bal voorbij Bolat en de 0-1 was een feit. Het sein voor Hein Vanhaezebrouck om drie wissels door te voeren, maar ze kwamen te laat. Antwerp had intussen voldoende vertrouwen getankt om die voorsprong vast te houden. De belangrijke zege was een feit.

REACTIES. Vercauteren: “Mooie beloning na niet zo evidente week”

David Van den Broeck

    MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

    Meer voetbalnieuws