© ATV

Beslissing Pfizer om minder vaccins te leveren, krijgt zware kritiek

Het nieuws dat Pfizer volgende week maar 60.000 en geen 100.000 vaccins aan ons land kan leveren, botst op stevige kritiek en op onbegrip, ook bij taskforce vaccinatie.

Bron: BELGA

Zo noemt Xavier De Cuyper, topman van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), het “onbegrijpelijk” en “onaanvaardbaar” dat Pfizer op minder dan 48 uur voor de beloofde levering en “zonder duidelijke uitleg” de levering terugschroeft. De taskforce analyseert zaterdag nog wat de precieze impact zal zijn op het vaccinatieschema, met name in de ziekenhuizen.

LEES OOK. Pfizer levert 40.000 minder vaccins, wat is de impact op de vaccinatiecampagne?

Vrijdag raakte bekend dat België volgende week maar 60.000 in plaats van de beloofde 100.000 dosissen coronavaccin geleverd krijgt van vaccinproducent Pfizer-BioNTech.

“We waren zeer verrast”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie. “Het was niet onze beste avond”, aldus Ramaekers. Hij hoopt dat het blijft bij een “eenmalige hiccup”. De taskforce bekijkt zaterdag in hoeverre de verminderde levering van Pfizer-vaccins een impact zal hebben op de geplande vaccinatieschema’s. Zo was het de bedoeling om vanaf volgende week te starten met het vaccineren van een deel van het ziekenhuispersoneel.

FAGG-topman Xavier De Cuyper is een stuk scherper. Hij vindt het “onbegrijpelijk en onaanvaardbaar” dat Pfizer de vertraging aankondigt op 48 uur van de beloofde levering. De Cuyper heeft ook vragen bij de uitleg die Pfizer heeft gegeven. “Ze verwijzen naar de opschaling die ze voorbereiden. Maar als dat de reden is, is het nog bizar om daar nu mee te komen, twee dagen voor de geplande levering. We hopen dat het niet meer zal gebeuren”, aldus De Cuyper.

MEER OVER Coronavirus