Swings won zijn vijf kilometer van Pedersen maar was niet echt tevreden. 

Swings won zijn vijf kilometer van Pedersen maar was niet echt tevreden. ©  AP

Swings vijfde na twee afstanden op EK allround, Roest op weg naar Europese titel

Bart Swings heeft in het Nederlandse Heerenveen zijn schaatsseizoen officieel gestart met een 36”94 op de vijfhonderd meter. Daarmee werd onze landgenoot achtste op de 500 meter. Later op de middag sloot hij de vijf kilometer af als zesde. In het klassement staat onze landgenoot op een vijfde plaats.

Swings werd op voorhand getipt als een eventuele kandidaat voor het podium en na twee afstanden is er nog veel mogelijk. Na een degelijke start op de vijfhonderd reed Swings naar een niet echt overtuigende zesde plaats op de vijf kilometer. Met 6’19”73 deed Swings echter meer dan negen seconden trager dan de Nederlandse topfavoriet Patrick Roest. Swings moest in totaal vijf schaatsers voor zich laten, in het algemeen klassement rukt onze landgenoot op naar de vijfde plaats.

Morgen staat eerst de vijftienhonderd meter op het programma. De afsluitende tien kilometer wordt gereden door de acht beste schaatsers in het klassement. Swings maakt nog steeds kans op het podium maar zal daarvoor in eerste instantie een heel goede 1500m voor nodig hebben.

Belgische sprinters figureren

De Belgische sprinters hebben zaterdag geen rol van betekenis kunnen spelen op de Europese schaatskampioenschappen in Heerenveen. Na de eerste dag van het toernooi, waarin twee keer de 500 en twee keer de 1.000 meter wordt gereden, is Mathias Vosté dertiende in een veld van twintig schaatsers. Stien Vanhoutte is dertiende op zestien bij de vrouwen.

Vosté maakte op de kilometer wel wat goed (negende in 1:09.49) na een totaal mislukte 500 meter (zestiende in 35.79). Na twee afstanden leidt de Nederlander Thomas Krol. Zijn landgenoot Kai Verbij, die al twee keer Europees kampioen werd, schakelde zichzelf uit door een val op de eerste honderd meter van het toernooi.

Bij de vrouwen evenaarde Stien Vanhoutte wel een nog niet erkend nationaal record op de 500 meter (39.35). Die tijd noteerde zij ook eerder dit seizoen. “Toen waren de omstandigheden ideaal. Dus deze race was iets beter”, stelde ze. Het leverde haar de dertiende plaats op deze afstand op. Officieel stond de 39.52 van begin 2020 nog in de boeken. De 1.000 meter ging in 1:19.55, ook goed voor de dertiende plek. Eerste in het klassement is de Russin Angelina Golikova.

 (gvdl)

Meer sportnieuws