©  fvv

Mogelijk ook quarantaine bij besmetting in lagere school

Bij slechtere coronacijfers willen experts strengere quarantaineregels in de lagere school. Nu moeten klasgenoten van een besmette leerling jonger dan 12 jaar niet in quarantaine, maar dat zou veranderen. Over de vraag of 10- en 11-jarigen dan ook mondmaskers moeten dragen, is de Risk Management Group (RMG) nog niet uit. Mogelijk blijft het bij een verplichting in winkels en het openbaar vervoer, en niet in de klas.

Jens Vancaeneghem

LEES OOK: Kinderen en jongeren ten vroegste geprikt bij start nieuw schooljaar

Stel: een tienjarige raakt besmet met het coronavirus en gaat naar school. In zo’n geval moeten zijn of haar klasgenoten volgens de huidige maatregelen niet in quarantaine, zelfs als ze bij wijze van spreken vleeshoop hebben gespeeld op de speelplaats. In middelbare scholen zijn de regels strenger en plaatsen de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) de nauwe contacten van de besmette leerling ook in quarantaine. Daarvoor kijken ze naar de duur van het contact, of de leerlingen mondmaskers aan hadden en de afstand tot elkaar.

De Risk Assessment Group (RAG), het adviesorgaan gecoördineerd door Scienscano, heeft een nieuw advies klaar waarin het volgens onze informatie nu ook aanstuurt op strengere quarantaineregels voor de lagere school. Dat advies is nog niet definitief, want moet eerst nog passeren langs de Risk Management Group (RMG), waar naast experts ook vertegenwoordigers van de verschillende regeringen zetelen. Daarna is het aan de politiek om de knoop door te hakken.

Een gelijkschakeling met het secundair onderwijs zou betekenen dat een stuk meer leerlingen in quarantaine moeten dan nu het geval is. Ter illustratie: tot aan de herfstvakantie moesten in heel België iets meer dan 10.000 lagereschoolkinderen in quarantaine – vaak nadat een leerkracht besmet was geraakt – tegenover meer dan 60.000 in het middelbaar. De strengere regels zouden wel pas ingaan indien de epidemie in ons land opnieuw aan kracht wint, onder invloed van de meer besmettelijke varianten van het coronavirus. Daarmee maken ze deel uit van het zogenaamde ‘plan B’.

Mondmaskers vanaf 10 jaar?

In dat plan staat ook de uitbreiding van de mondmaskerplicht vanaf 10 jaar, dus ook in het vijfde en zesde leerjaar. Het advies van de RAG daarover zou normaal donderdag gevalideerd worden door de RMG, maar er bestaat nog te veel discussie over de kwestie. De vraag is hoe ver die maskerdracht moet gaan. De piste die nu op tafel ligt, verplicht mondmaskers vanaf 10 jaar enkel in het openbare leven, zoals in winkels en op de trein, maar niet in de klas.

Mondmaskers hebben een groot effect op de verspreiding van aerosolen, maar over de voordelen bij jonge kinderen bestaat nog geen wetenschappelijke consensus. “Pediaters en pedagogen zeggen ook dat het nadelig kan zijn voor het leren, omdat maskers het spreken bemoeilijken en je de gezichtsuitdrukking niet ziet”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, die ook lid is van de RMG. “Het is een hevige discussie met voor- en tegenstanders. Daar moet nog in getrancheerd worden.”

MEER OVER Coronavirus