Antwerpenaars zijn verplicht om hun stoep ijs- en sneeuwvrij te maken. 

Antwerpenaars zijn verplicht om hun stoep ijs- en sneeuwvrij te maken. © Pol De Wilde - Corelio

Antwerpen maakt zich klaar voor eerste sneeuw en ijzel

Antwerpen -

De stadsdiensten staan paraat om er komende nacht en morgen voor te zorgen dat de straten veilig zijn bij de eerste sneeuwval. De strooidiensten hebben de afgelopen nachten al preventief gestrooid.

“Met onze voorraad van 1.200 ton zout, 105.000 liter pekel, veertien zoutstrooiers voor de rijwegen en twaalf pekelstrooiers voor de fietspaden hebben we in principe voldoende middelen klaar staan om sneeuw en ijzel vlot aan te pakken”, zegt Fons Duchateau (N-VA), schepen van stads- en buurtonderhoud. “Dat neemt niet weg dat de wegen en fietspaden moeilijker berijdbaar kunnen zijn dan gewoonlijk. Ik roep dus al onze bewoners op om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen in het verkeer. Helmen zijn modieus op de fiets en nu zeker aan te raden.”

Wie staat er allemaal paraat?

• 300 vegers en 150 werknemers van de groendienst strooien manueel op gladde plaatsen.

• 26 chauffeurs staan klaar om uit te rijden met een strooiwagen. 63 chauffeurs zijn opgenomen in een wachtsysteem om ook ’s nachts en in het weekend uit te rijden.

• Het Havenbedrijf Antwerpen draagt zorg voor de fiets- en voetpaden en de wegen in het havengebied.

• De brandweer wordt mee ingeschakeld het sneeuw- en ijzelvrij maken van de tunnelhellingen van de Leientunnels.

• Marktkramers en winkeliers kunnen het zout in de zoutkisten op pleinen gebruiken om de omgeving rond hun marktkraam of winkel begaanbaar te maken.

Stoep sneeuwvrij maken

De Antwerpenaars wordt gewezen op dat ze verplicht zijn om de stoep voor de deur proper en veilig te houden. 75-plussers en personen met een handicap die zelf geen sneeuw kunnen ruimen, vragen het best hulp aan buren, familie of vrienden. Als ze geen beroep kunnen doen op mensen uit hun naaste omgeving, kunnen ze op het moment dat er sneeuw ligt, via het online-aanvraagformulier op www.antwerpen.be een melding doen of tijdens weekdagen, door te bellen naar het stedelijk contactcenter (03.22.11.333). Er komt dan gratis iemand langs om de stoep sneeuw- en ijzelvrij te maken. svw

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio