©  Boumediene Belbachir

Demir: “Eigenaars van zonnepanelen zullen eenmalig gecompenseerd worden”

De beslissing van het Grondwettelijk Hof omtrent de terugdraaiende teller heeft grote gevolgen voor gezinnen. Nu heeft Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aangekondigd dat er een compensatie komt. De Gezinsbond sprak eerder op de dag van een zware schending van het vertrouwen en vraagt een compensatie voor de getroffen gezinnen.

admBron: BELGA

Het Grondwettelijk Hof vernietigde donderdag de Vlaamse regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de digitale elektriciteitsmeter. Gebruikers mogen wel de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten.

LEES OOK: Systeem terugdraaiende teller vernietigd: “Eigenaars voor de zoveelste keer gejost”

Dat heeft grote gevolgen voor een half miljoen gezinnen met zonnepanelen in Vlaanderen: zodra ze een digitale meter hebben, verliezen ze het recht op een terugdraaiende teller. Voor goed 100.000 gezinnen is dat al het geval.

Maar vrijdag heeft de Vlaamse regering een akkoord gesloten over een nieuw compensatiemechanisme voor die eigenaars. Er komt een compensatie voor wie financieel getroffen zal worden door het verdwijnen van de digitale terugdraaiende teller, op voorwaarde dat ze hun investering tot op heden nog onvoldoende konden terugverdienen. Dat kondigt minister van Energie Zuhal Demir aan na afloop van de ministerraad.

De 101.000 rechtstreeks getroffen eigenaars met een digitale meter krijgen nog in 2021 een eenmalige compensatie die voor een gemiddeld project een rendement van 5% garandeert. Dat is vergelijkbaar met het nieuwe subsidiesysteem vanaf 1 januari 2021, meldt Demir.

De Gezinsbond zegt dat het vertrouwen in een betrouwbare regelgeving zwaar is geschonden en stelt zich de vraag hoeveel gezinnen nu nog de stap zullen wagen naar verdere groene investeringen. “Voor de getroffen gezinnen die geïnvesteerd hebben, moet er zeker een compensatie komen binnen de wettelijke regels die golden ten tijde van de beslissing”, aldus de Gezinsbond.

“We kijken uit naar de gesprekken binnen de Vlaamse regering. Want gezinnen hebben een betrouwbaar investeringsklimaat nodig. Gezinsbudgetten zijn niet oneindig oprekbaar”, besluit Pieter Ledeganck van de Gezinsbond.

Vastgoed

Jobs in de regio