Tijdens de restauratie van het stadhuis werd een vergeten raam uit de zestiende eeuw ontdekt. rechts: Restauratiespecialist Carola Van den Wijngaert staat voor de kast waarachter het 16e-eeuws raam zich bevindt.  ©  Jerroen Verrecht

Vondst zestiende-eeuws raam in stadhuis is verrassing: “Uitzonderlijk”

Antwerpen -

Een raam uit de zestiende eeuw, dat tijdens de restauratie van het Schoon Verdiep in het stadhuis werd ontdekt, zorgt voor flink wat opwinding bij specialisten. “Onwaarschijnlijk”, zegt restaurateur Martijn Remmen.

Vorig jaar ontdekten arbeiders tijdens restauratiewerken achter een wand een oud raam. Na onderzoek blijkt het te gaan om een raam uit de zestiende eeuw dat nog op zijn originele plaats zit. Ook het glas, de luiken, het ijzerwerk tot zelfs de verf zijn origineel.

“We hebben het raam uitgebreid vergeleken met andere stukken in museale collecties. De conclusie is dat dit een uitzonderlijke vondst is”, zegt Martijn Remmen. De man is bestuurder van Remmen BV. Dat bedrijf is betrokken bij de restauratie van het stadhuis.

In de negentiende eeuw onderging het stadhuis een grote renovatie onder leiding van architect Pierre Bourla. “Er ontstond toen discussie over het al dan niet behouden van de oorspronkelijke ramen. Er gingen stemmen op om de ramen te bewaren voor de komende generaties, anderen vonden ze veel te ouderwets.”

Uiteindelijk werd beslist om de originele ramen te vervangen. “Met uitzondering van dit exemplaar. Blijkbaar werd het raam destijds verstopt achter een wand met een boekenkast. En aan de buitenkant werd een nieuw raam geplaatst. Dat zorgde ervoor dat het raam jarenlang verborgen bleef”, zegt Martijn Remmen.

Het raam zal overigens ook na de huidige restauratie blijven waar het is. Maar dan wel zichtbaar. pvdp

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio