© ATV

Lokale Politiezone Rupel zet vanaf maandag bodycams in

Rupelstreek -

De lokale politiezone Rupel zet vanaf maandag bodycams in om in bepaalde situaties tussenkomsten van haar agenten te filmen. Het overlastteam dat doelgericht patrouilleert op overlastfenomenen in de Rupelgemeenten, krijgt de primeur.

Op termijn zullen ook andere teams mobiele camera’s inzetten, ofwel op het uniform of op burgerkledij in combinatie met een interventiearmband. De wet op het politieambt verduidelijkt waar, wanneer en in welke omstandigheden de politie mobiele camera’s mag inzetten.

“Er wordt vooraf gewaarschuwd dat er beelden worden opgenomen. Bij testopstellingen is het nu al duidelijk dat mensen zich plots rustiger en beleefder gaan gedragen wanneer ze weten dat ze gefilmd worden. Dat is voor iedereen een goede zaak”, zegt korpschef Peter Muyshondt.

Bij mogelijke klachten kunnen beelden van begin tot einde worden teruggespoeld. “De totale video, inclusief de aanleiding van een arrestatie, kan soms grote verschillen geven tegenover een klein fragmentje op sociale media, dat bijvoorbeeld maar vijf seconden politiedwang toont. Naast de aanzet tot kalmer gedrag, is ook dit laatste voor ons een belangrijk gegeven”, legt de korpschef uit. (jb)

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio