© Politiezone Rupel

Politiezone Rupel zet vanaf volgende week bodycams in

De lokale politiezone Rupel zet vanaf volgende maandag in de gemeenten Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle bodycams in. Dat is beslist na een succesvolle testperiode om in bepaalde situaties tussenkomsten zichtbaar te filmen.

dvd

“Het overlastteam dat gericht patrouilleert op overlastfenomenen in de Rupelgemeenten, krijgt de primeur”, aldus de politiezone. “Op termijn zullen ook andere teams de camera’s dragen.”

De politiezone benadrukt dat er niet altijd en overal gefilmd zal worden. “We werken binnen een duidelijk kader met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens”, klinkt het. “Onze inspecteurs zullen hun bodycam slechts activeren op initiatief van een politieambtenaar tijdens zijn of haar opdrachten van bestuurlijke of gerechtelijke politie, zoals bij specifieke acties of tijdens een reactie op incidenten.” De politie moet volgens de wet op het politieambt ook altijd waarschuwen wanneer er wordt gefilmd.

Rustiger

“Bij testopstellingen is het duidelijk dat mensen zich rustiger en beleefder gaan gedragen wanneer ze weten dat ze gefilmd worden. Dat is voor iedereen een goede zaak”, zegt korpschef Peter Muyshondt. “Bovendien kunnen we bij klachten de beelden terugspoelen van het begin tot en met het einde. De totale video inclusief de aanleiding van een arrestatie kan soms een groot verschil geven met een klein fragmentje op sociale media dat enkel vijf seconden politiedwang toont. Die beide redenen zijn voor ons erg belangrijk.”

Ook in andere politiekorpsen wordt al met bodycams gewerkt. Politiezone Antwerpen zet de camera’s bijvoorbeeld in sinds begin vorig jaar.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio