3M uit Zwijndrecht (archiefbeeld). ©  Joris Herregods

Arbeidshof Antwerpen oordeelt dat kaderleden ook vakbondsrechten moeten krijgen

Het arbeidshof van Antwerpen heeft woensdag geoordeeld dat kaderleden niet geweerd mogen worden uit de vakbondsafvaardiging en het sociaal overleg op de werkvloer. Dat melden de vakbonden donderdag in een gezamenlijk persbericht.

Bron: BELGA

Ondanks een eerder arrest uit 2014 bleven bedrijven, met name uit de chemiesector, volgens de vakbonden weigeren gevolg te geven hieraan. ACV, ABVV en ACLVB stapten “na jarenlange vruchteloze pogingen tot overleg” daarom naar het arbeidshof om “deze discriminatie te stoppen en de discriminerende cao-bepalingen die een onderscheid maken tussen kaderleden en bedienden nietig te verklaren”.

Een van de bedrijven die het arrest uit 2014 met de voeten blijven treden, is 3M uit Zwijndrecht. “Hier botsen kaderleden telkens op onwil van de werkgever om afspraken te maken over thema’s die hen aanbelangen zoals loon of een preventief stress- en burn-outbeleid”, klinkt het bij de bonden.

Het arbeidshof heeft nu dus bevestigd dat kaderleden niet mogen uitgesloten worden als kiezer of kandidaat bij de verkiezingen voor de vakbondsafvaardiging, noch om het aantal afgevaardigden of de drempel voor instelling van een vakbondsafvaardiging te bepalen. Bepalingen uit de sectorale cao’s die kaderleden uitsluiten, worden door het arbeidshof onwettig verklaard.

Voor de bonden kan het arrest alvast niet langer genegeerd of beschouwd worden als een eenmalige uitspraak in één specifieke situatie in een onderneming. “We roepen de werkgevers op om deze uitspraak te respecteren en kaderleden toe te laten tot het sociaal overleg. Laat dit een startschot zijn voor een meer democratisch sociaal overleg in alle ondernemingen. We willen in samenspraak met de werkgevers blijven zoeken naar oplossingen voor wederzijdse verzuchtingen”, luidt het. blg

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio