Zware balans na rellen in Brussel: 15 politieagenten gewond

Bij de rellen die woensdagnamiddag en -avond waren uitgebroken na de manifestatie voor de overleden Ibrahima Barrie, zijn 116 mensen opgepakt. Het gaat om 112 bestuurlijke aanhoudingen, waarbij 30 minderjarigen, en 4 gerechtelijke aanhoudingen. Dat meldt de lokale politie Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node). Vijftien agenten raakten gewond.

Bron: BELGA

De 23-jarige Ibrahima Barrie werd zaterdagavond opgepakt door de politie Brussel Noord maar overleed nadien in nog onduidelijke omstandigheden. Het Brusselse parket heeft intussen een gerechtelijk onderzoek geopend voor onopzettelijke doodslag.

Woensdagnamiddag hadden familieleden en sympathisanten naar aanleiding van het overlijden een manifestatie georganiseerd voor het politiecommissariaat van de politiezone Brussel Noord in de Brabantstraat. Volgens de politie waren daarbij een 500-tal mensen aanwezig.

 ©  Kristof Vadino

Meerdere incidenten

Omstreeks 16 uur sloeg de sfeer op de betoging een eerste keer om. Demonstranten gooiden met voorwerpen, gebruikten rook en schreeuwden “politie, moordenaars”. De oproerpolitie kwam ter plaatse en probeerde de gemoederen te bedaren.

“Toen de organisatoren om 17 uur de betoging beëindigden, verliet de grote meerderheid van de manifestanten de plaats maar een groep demonstranten van 50 tot 100 personen bleef ter plaatse en veroorzaakte diverse incidenten en schade”, meldt de politie Brussel Noord. “Dat gebeurde in eerste instantie in groep, nadien verspreidden de demonstranten zich. We hebben in grote getale ingegrepen en omstreeks 20 uur werd de rust op het hele grondgebied van de politiezone hersteld.”

De politie heeft donderdagnamiddag een nieuwe balans gedeeld. Bij de rellen zijn in totaal 15 politieagenten gewond geraakt. Drie agenten die aanwezig waren in het commissariaat aan het Liedtsplein waar brand werd gesticht, waren in shock. Bij de rellen raakte ook één betoger gewond.

Eén van de politiemensen die gewond raakte, is een politieagente van wie beelden circuleren op sociale media. Daarop is te zien hoe de vrouw door een groep jongeren wordt aangevallen en geslagen, ook als ze al op de grond is gevallen. De agente raakte daarbij ernstig gewond aan de rug maar heeft donderdagnamiddag het ziekenhuis kunnen verlaten.

Ook de auto van koning Filip belandde in het midden van de betoging:

LEES OOK: Ook auto van koning bekogeld tijdens rellen in Brussel

Van Quickenborne: “Niet aanvaardbaar”

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) veroordeelde de rellen gisteravond. “Onder geen enkel beding kunnen we aanvaarden wat er vandaag in Schaarbeek gebeurde. Onderzoeken zijn volop bezig. Meer dan 100 mensen zijn gearresteerd. Relschoppers zullen niet vrijuit gaan”, schreef hij op Twitter.

• Volgens de politie raakten één manifestant en vijftien politieagenten gewond.

• Aan een politiepost in de Brichautstraat sneuvelde een raam en werd brand gesticht.

• In de Nicolaystraat werd een brandende vuilnisbak tegen de garagepoort van een ander commissariaat geduwd.

• Negen politievoertuigen raakten beschadigd.

• Een raam en een vuilniscontainer van een kleuterschool in de de Groenstraat raakten beschadigd.

• De bushokjes op het Liedtsplein moesten eraan geloven.

• Een apotheek in de Gallaitstraat raakte beschadigd.

• Winkels en wagens in de Brabantsstraat en de Aarschotstraat raakten beschadigd.

• In de omgeving van de Rogierstraat werd ook brand gesticht in een vuilniscontainer en in een winkel.

 ©  Kristof Vadino

 ©  Kristof Vadino

 ©  Kristof Vadino

 ©  Kristof Vadino

 ©  Kristof Vadino

 ©  Kristof Vadino