Het Algemeen Medisch Labo aan de Emiel Vloorsstraat werd op 28 december het slachtoffer van een cyberaanval. — © BELGA
Antwerpse labo herstelt stilaan van cyberaanval, maar blijft gevolgen voelen
Het Algemeen Medisch Labo (AML) op het Kiel raakt stilaan hersteld van de cyberaanval waarvan het eind vorig jaar slachtoffer werd. Heel wat analyses kunnen opnieuw in het labo gebeuren, maar de rapportering kan nog vertraging oplopen en de telefoonlijnen ondervinden nog hinder.
LEES OOK: Hackers eisen losgeld na aanval op Antwerps laboratorium
Op 28 december vorig jaar slaagden hackers erin om in te breken in het computersysteem van het AML, aan de Emiel Vloorsstraat op het Kiel. De daders installeerden zogenaamde ‘ransomware’ en eisten losgeld in ruil voor het ontgrendelen van het systeem. AML ging niet in op die eis en koppelde het systeem zelf preventief los. Er werden geen patiëntengegevens gestolen, maar de werking van het labo werd vanzelfsprekend ernstig verstoord.
Ruim twee weken na de aanval ondervindt het labo naar eigen zeggen nog steeds hinder, al gebeuren er opnieuw meer en meer analyses in huis. Het gaat dan om routineuze bloedanalyses en onder andere ook NIPT-testen. In sommige gevallen kan de rapportering nog op zich laten wachten, want de tests gebeuren offline. Ook de telefoonlijnen van het AML zijn nog overbelast. Daarom werden tijdelijke lijnen geopend, zodat het netwerk kan worden ontlast.
Het digitale platform Lab Online, waarop analyseaanvragen kunnen worden gedaan, is nog niet opnieuw operationeel. Ook papieren versies van die aanvragen kunnen volgens het AML nog niet worden verwerkt. “De heropstart van Lab Online en de rapportering naar het Elektronisch Medisch Dossier zijn onze eerstvolgende prioriteiten”, stelt het labo in een bericht op haar website. Het labo benadrukt ook dat elke communicatie met patiënten in alle veiligheid kan verlopen en stelt alles in het werk om achterstallige administratie zo snel mogelijk bij te werken.
Het gerechtelijke onderzoek naar de hacking loopt nog. Wie erachter zit, is volgens onze informatie nog niet duidelijk.
Hoofdpunten
“Zij hebben een grote cel met twee tv’s, wij slapen op de grond”: Antwerpse gedetineerden kijken met gemengde gevoelens naar ‘Recht Naar De Gevangenis’
Marges tot 1.700 euro op energiecontracten, bij de concurrentie maar zo’n 150 euro: “Luminus wilde zich verrijken in plaats van klanten te helpen”
Cabaretier Theo Maassen zet 3-jarige uit show in Antwerpen: “Sorry, dit kan niet”
Water uit slotgracht basis voor verwarming: eeuwenoud kasteel scoort met moderne energietechnieken