Gouden Schoen-winnaar Refaelov: “Hier heb ik jaren op gewacht”

Om klokslag 23 uur mocht acteur/presentator en Antwerp-fan Axel Daeseleire de deur van zijn limousine, met daarin Lior Refaelov en vrouwlief Gal, openen. De 34-jarige Israëliër werd met 271 punten verkozen tot 67steGouden Schoen. Hij is zo de eerste Antwerp-laureaat sedert Wilfried Van Moer in 1966. “Toen we Europees overwinterden, wist ik dat ik er dicht bij zou zijn.”

Diederik Geypen

Come On You Reds”, riepen enkele Antwerp-supporters toen Refaelov zijn Gouden Schoen in de lucht stak. “Je moet mijn hart eens voelen kloppen”, waren zijn eerste woorden. “Hier heb ik jaren op gewacht. Deze trofee betekent heel wat voor mij, én mijn familie. Het is een erkenning voor mijn carrière in België, die al tien jaar duurt, en waarin ik zowel goede als slechte momenten heb meegemaakt. Uiteraard is deze Gouden Schoen eveneens voor de club, mijn teammaats en de fans.”

Refaelov voetbalde zeven seizoenen bij Club Brugge, en is nu aan zijn derde jaar bij de Great Old bezig. “Ik kreeg zowel van de Brugge- als de Antwerp-fans berichtjes op sociale media. Dat was nice to see, want het zijn tenslotte rivaliserende teams. Dat ik uiteindelijk bij Antwerp de Gouden Schoen pak, en niet eerder bij Club, wil wellicht zeggen dat ik mijn beste seizoen ooit speel. Mijn rol op het veld, én in de kleedkamer, is belangrijker geworden. Samen met Faris (Haroun, red.) en Ritchie (De Laet, red.) vertolk ik een voortrekkersrol.”

Nieuw contract

Refaelov haalde het uiteindelijk met ruime voorsprong op Raphael Holzhauser (187 punten) en Paul Onuachu (86). “Ik denk dat ik mijn overwinning in grote mate te danken heb aan mijn doelpunt in de bekerfinale. Ook in de belangrijke matchen, zoals de derby tegen Beerschot (3-2 winst, red.), was ik beslissend. Toen we daarbovenop wonnen bij LASK, en Europees overwinterden, wist ik dat ik kans zou maken op deze prijs.” De Gouden Schoen zal Refaelov ook van pas komen in de onderhandelingen over zijn contract, dat deze zomer afloopt. “De voorzitter (Paul Gheysens, red.) en Luciano D’Onofrio zullen maar wat graag naast me pronken met de trofee. (knipoogt) Het is de bedoeling dat de gesprekken de komende dagen en weken de goede kant uitgaan.”

 ©  BELGAIMAGE

Maar eerst moet er natuurlijk weer gepresteerd worden. Zondag wil Refaelov zijn Gouden Schoen een eerste keer showen op het veld van AA Gent. “Of ik tegen dan topfit ben? Wel, we trainden meteen twee keer met Franky (Vercauteren, red.) en ook vandaag wordt een hectische dag. (lacht) Toch ga ik proberen, ondanks de adrenaline, goed te rusten tegen zondag. We zitten na het vertrek van Ivan (Leko, red.) en de zware nederlaag in Mechelen in een moeilijke periode. Hopelijk vinden we de spirit van de voorbije maanden snel terug om onze plek in de top vier, waar we thuishoren, opnieuw op te eisen.”

En de titel?

Want na de beker, de Europese overwintering en de Gouden Schoen wacht misschien in mei nóg een prijs. Zou Refaelov zijn trofee willen inruilen voor een landstitel? “Waarom die netelige vraag? (lacht) Ik pakte in mijn carrière al titels en bekers. Deze Gouden Schoen is de belangrijkste prijs in België. Laat me hier maar even van genieten. Later in het seizoen zien we wel verder”, loste Rafa de kwestie zoals altijd diplomatisch op.

LEES OOK:

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws