©  AFP

Huis van Afgevaardigden stemt in met afzetting van president Trump

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een impeachment van de Republikeinse president Donald Trump gestemd. Hij is de eerste president uit de Amerikaanse geschiedenis die twee keer een impeachment oploopt.

lydh

De stemming in het Huis van Afgevaardigden is afgelopen. Een meerderheid koos voor de afzetting van president Trump, wat wil zeggen dat hij de eerste president in de geschiedenis van de Verenigde Staten is die twee keer zo’n afzettingsprocedure moet ondergaan. Er waren 217 stemmen nodig, dat aantal werd iets na 22.20u Belgische tijd gehaald. In totaal hebben tien Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden gestemd voor een impeachment van Trump.

Met slechts een week resterend voor Trump in het Witte Huis, verplaatst de strijd zich nu naar de Senaat. Het blijft vooralsnog onzeker of daar genoeg Republikeinen (minstens zeventien) zullen zijn die zich tegen de huidige Amerikaanse president willen keren. De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell stelde woensdag opnieuw dat een dergelijke procedure niet voor 19 januari kan starten - de dag voordat Joe Biden wordt beëdigd - omdat de leden dan pas weer samenkomen.

Trump wordt beschuldigd van ‘het aanzetten tot opstand’ en het uitlokken van geweld tegen de Amerikaanse regering bij de bestorming van het Capitool een week geleden. Ook wordt hem verweten dat hij een ambtenaar in Georgia op 2 januari heeft verzocht om ‘stemmen te vinden’ die Bidens overwinning ongedaan moesten te maken.