Lior Refaelov is eerste Gouden Schoen voor Antwerp sinds Van Moer: Holzhauser is tweede

Na tien jaar in België werd Lior Refaelov (34) eindelijk bekroond tot beste speler. De Israëliër van Antwerp is dol op diamant, maar de Gouden Schoen nam hij met grote graagte in ontvangst. Hij troefde Paul Onuachu en Raphael Holzhauser af. Nu op naar een nieuw contract?

David Van den Broeck

LEES OOK: ANALYSE GOOTS. Gouden Schoen Refaelov haalde zijn beste niveau ooit

“Ik moet zeggen dat 2020 een raar jaar is. Voor veel mensen buiten het voetbal was dit wellicht het slechtste jaar uit hun leven, vanwege Covid-19. Maar voor mij was het een fantastisch jaar.”

Dat vertelde Lior Refaelov ons begin ­december in de Presidential Lounge - ­property of Paul Gheysens. 2020 was ­inderdaad fantastisch voor de Israëlische spelmaker, zowel privé als sportief. In ­februari werd hij voor de derde “en ­laatste!” keer vader. Na Adrian (7) en Mila (5) was het aan Alessandra om zijn hart te veroveren én om hem naar topprestaties te stuwen. Met een dag en nacht krijsende uk in huis ga je natuurlijk niet automatisch ­alles kapot spelen. Maar vader Lior heeft intussen genoeg ervaring om dat te ­managen en gelukkig is er ook Gal, die 24/7 voor haar kroost klaarstaat.

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Die topprestaties... Laten we beginnen bij het begin. Wie trapte Antwerp - vlak vóór de geboorte - vanop de stip naar de beker­finale? Juist: Refaelov. Wie bezorgde vele maanden later de Great Old die beker, met de winning goal tegen zijn ex-club? Klopt: Refaelov. Wie zette zijn ploeg op weg naar derbywinst tegen Beerschot? Wie kroonde zich tot Mister Europe met drie beslissende doelpunten, waarvan eentje tegen Tottenham Hotspur? Wie redde het vel van Ivan Leko toen die in Beveren absoluut moest winnen? Driewerf Refaelov. Die Gouden Schoen is de bekroning en maakt zijn 2020 zo mogelijk nóg mooier.

Sympathieke kerel

Of is het ook een ­bekroning voor zijn hele Belgische carrière? Tien jaar geleden - op 21 juni 2011 - belandde Rafa in Brugge, net nadat hij in eigen land door spelers, trainers en pers verkozen werd tot ‘Speler van het ­Seizoen’. In zijn debuutmatch tegen ­Westerlo zette hij Vazquez meteen op weg naar een doelpunt en dreef hij Günther ­Vanaudenaerde tot wanhoop - en een rode kaart. Zoals hij door de jaren heen zo vaak met de voeten van zijn tegenstander zou spelen, niet zozeer met zotte dribbels, maar wel met zijn fabuleuze traptechniek. In 234 wedstrijden voor Club was hij goed voor 54 goals en 62 assists. Bij Antwerp zit Refaelov in 95 wedstrijden al aan 33 goals en 3 assists.

Op zijn palmares stonden ook al ­bekerwinst met Club Brugge - dankzij zijn geweldige volley in de finale tegen Anderlecht - en twee landstitels. Alleen die ­individuele award bleef altijd uit. Terwijl Izquierdo, Vormer en Vanaken op het hoogste schavotje stonden, moest Refaelov tijdens elke uitreiking vrede nemen met een bijrol. Één keertje maar haalde hij de top 10 van de Gouden Schoen, na zijn sterk 2016. Wel werd hij tweemaal tweede in de verkiezing van ‘Profvoetballer van het Jaar’, in 2015 en 2016. Een ­teken dat zijn collega-voetballers, die ­daarvoor ­stemmen, hem hoog inschatten. En nu, op 13 januari 2021, heeft hij eindelijk - letterlijk en figuurlijk - prijs. Dankzij zijn prestaties, het Lifetime Achievement­aspect en ongetwijfeld ook zijn persoonlijkheid. Weinig spelers zo sympathiek als ­Refaelov, die altijd tijd maakt voor ­supporters, ploegmaats en journalisten.

Lorenzo Staelens

Het werd ook tijd dat hij die Gouden Schoen won, zei Refaelov ons vorige week nog. Immers: in 2014 kreeg Gal - als ­knapste spelersvrouw - de ‘Gouden Pump’ mee naar huis. Waar is de tijd? “Nu is het aan jou, zei ze me toen. Ze heeft intussen lang genoeg moeten wachten.” (lacht) Het is wel straf hoor, op je 34ste deze trofee nog krijgen. Lorenzo Staelens blijft de oudste winnaar met zijn 35 jaar en 8 maanden, maar Refaelov - 34 jaar en 8 maanden - komt toch aardig in de buurt. Dat hij de laatste jaren nog meer voor zijn job is gaan leven - gezonder eten, minder laat eten, dat soort dingen - heeft zijn vruchten ­afgeworpen.

Spijtig voor Refaelov én Antwerp dat het feestje gisteravond - net als op de Heizel of na de stunt tegen de Spurs - beperkt bleef. Geen groot gala, waar zijn broers, zus en ouders graag voor waren afgezakt - zij volgden nu alles online op de voet - maar een kleine receptie. Damn you, corona! Maar vandaag gaan ze hem op de Bosuil nog eens extra in de bloemetjes zetten en wie weet komt ook zijn contractverlenging er weldra. De Gouden Schoen transfervrij laten gaan, dat zal niet de bedoeling zijn. Zeker niet nadat hij heeft aangegeven dat hij en zijn gezin nergens beter kunnen ­zitten dan in Antwerpen, de diamantstad die nu ook een gouden tintje krijgt.

Opvolger voor Van Moer (en Mees)

Lior Refaelov is nog maar de derde speler van Antwerp die de Gouden Schoen wint. Hij treedt in de voetsporen van ­Wilfried Van Moer (75) en Vic Mees, die in 2012 op 85-jarige leeftijd overleed. Mees was de ­allereerste speler die voor zijn prestaties bij de Great Old de ­trofee in ontvangst mocht nemen. De middenvelder, een echt clubicoon, kreeg die in 1957 overhandigd, kort nadat hij met zijn club de beker had gewonnen en vlak voordat hij kampioen werd. Van Moer won exact tien jaar later. Het was toen zijn eerste van drie Gouden Schoenen. Nadien waren er niet veel spelers van Antwerp meer die dichtbij kwamen. Al werden Frans van Rooij (in 1987) en Dieumerci Mbokani (in 2019) wel nog tweede, respectievelijk na Michel Preud’homme en Hans Vanaken.

Wilfried Van Moer in 1966 ©  BELGA

Deze editie van de Gouden Schoen kleurt Antwerps, want Raphael Holzhauzer is op de tweede plaats geëindigd. Geen tweede Schoen dus voor Beerschot na Rik Coppens. Dit is de volledige top tien.

1. Lior Refaelov Antwerp FC 271

2. Raphael Holzhauser Beerschot 187

3. Paul Onuachu RC Genk 86

4. Simon Mignolet Club Brugge 75

5. Charles De Ketelaere Club Brugge 72

6. Theo Bongonda RC Genk 62

7. Clinton Mata Club Brugge 43

8. Hans Vanaken Club Brugge 33

9. Xavier Mercier OHL 23

10. Jonathan David AA Gent 14

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws