Gemeenschapscentrum (GC) Klein Boom in Putte wordt het enige vaccinatiecentrum in de EersteLijnsZone (ELZ) Bonstato. 

Gemeenschapscentrum (GC) Klein Boom in Putte wordt het enige vaccinatiecentrum in de EersteLijnsZone (ELZ) Bonstato. ©  Joren De Weerdt

GC Klein Boom wordt vaccinatiecentrum in EersteLijnsZone Bonstato

Putte, Bonheiden, Heist-op-den-Berg -

Gemeenschapscentrum (GC) Klein Boom in Putte wordt het enige vaccinatiecentrum in de EersteLijnsZone (ELZ) Bonstato. Naast Putte maken ook Bonheiden en Heist-op-den-Berg daar deel van uit. De keuze voor één centrum in plaats van twee zal volgens de ELZ en de lokale besturen de organisatie bevorderen. Een werkgroep buigt zich nog wel over de mobiliteit voor mensen die moeite zouden ondervinden om er te geraken.

Kristof Van Rompaey

Het lokale bestuur van Putte stipte in december GC Klein Boom op de Mechelbaan al aan als mogelijk vaccinatiecentrum. Intussen staan de neuzen binnen Bonstato in dezelfde richting. “Onze zone is niet zo heel groot. In totaal telt ze zo’n 78.000 inwoners. De keuze voor één centrum helpt de organisatie zo eenvoudig mogelijk te houden”, zegt dokter Jos De Smedt, voorzitter van ELZ Bonstato. “Alle burgemeesters staan daarover op dezelfde lijn.”

“Unaniem kwamen we tot de conclusie dat één vaccinatiecentrum de beste optie is en dat GC Klein Boom hiervoor de beste keuze is”, bevestigt Puts burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester). “De infrastructuur voldoet aan alle voorwaarden en de centrale ligging in de zone is ideaal. Op deze manier kun je bovendien de middelen en het medisch en logistiek personeel optimaal en efficiënt inzetten. Eén centrum is dus makkelijker te organiseren, de vaccinatiesnelheid zal hoger liggen en het financiële plaatje zal lager zijn.”

Mobiliteitskwestie

Voor wie pakweg in Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) woont, is Klein Boom niet om de hoek. “Die bezorgdheid is terecht”, stelt De Smedt. “Zelfs voor mensen die dichterbij wonen, is het niet per se makkelijk om er te geraken. We hebben een werkgroep opgericht die zich de komende tijd over de mobiliteit zal buigen. Hoe meer mensen zelf kunnen komen, hoe sneller het vaccineren verloopt. Al houden we dus zeker rekening met een zo laagdrempelig mogelijke bereikbaarheid.”

“Hopelijk weinig weigeraars”

Vanaf 1 februari zou het vaccinatiecentrum in Klein Boom moeten opstarten, om vanaf 15 februari volledig stand-by te zijn. Hoe lang de vaccinatieperiode zal duren, hangt in belangrijke mate af van het aantal beschikbare vaccins. “We horen inmiddels dat er meer vaccins op komst zijn”, zegt De Smedt. “Maar we houden er rekening mee dat Klein Boom tot in oktober operationeel kan blijven. Des te beter dus als we vroeger klaar geraken.”

De eerstelijnszones hebben intussen een blauwdruk gekregen van hoe een vaccinatiecentrum er moet uitzien, maar er zijn nog wel enkele zaken uit te klaren. Woensdag, vandaag, staat nog een webinar tussen de overheid en de eerstelijnszones gepland. Dokter De Smedt hoopt nadien zo snel mogelijk uit de startblokken te schieten en hoopt tot slot op zo min mogelijk vaccinweigeraars. “Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter.”Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio