©  ISOPIX

Mark Rutte: “Lockdown in Nederland wordt met drie weken verlengd”

De Nederlandse regering heeft beslist de lockdown tot 9 februari te verlengen. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt. “Het is nog niet voorbij”, “hou vol” hield de bewindsman zijn bevolking voor.

De bewindsploeg heeft “grote zorgen” over de gemuteerde variant van het coronavirus die over is komen waaien uit het Verenigd Koninkrijk. Rutte noemt de berichten daarover uit Londen en ook uit Ierland “alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt”. Ook daalt het aantal besmettingen met het coronavirus nog niet snel genoeg.

“Geen keus”

De regering heeft mede daarom besloten de huidige lockdown met drie weken te verlengen, aldus Rutte. Ze zouden normaal tot 19 januari geleden. “Iedereen moet begrijpen: wij hebben geen keus”, zei de premier.

Sinds midden december zijn er in Nederland strenge lockdownmaatregelen. Zo zijn niet-essentiële winkels, cafés, restaurants en scholen gesloten. Persoonlijke contacten buiten het eigen huishouden zijn tot maximaal twee mensen beperkt.

 ©  ISOPIX

Hij voegde eraan toe volgende week de invoering van een avondklok te bekijken. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd met spoed een advies uit te brengen over “wat die maatregel ons op kan leveren”. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke alternatieven.

Uitgaansverbod

Een uitgaansverbod voor de late avond en nacht is een “ingrijpende maatregel”, erkent Rutte, maar het zou kunnen helpen het aantal contacten en daarmee de verspreiding van het virus te verminderen. “We willen zolang de lockdown duurt het maximale doen”, aldus de premier.

Tot maart blijven buitenlandse reizen sterk afgeraden. De regering overweegt eind januari de basisscholen te heropenen.

Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zal de Britse variant van het coronavirus waarschijnlijk de overhand krijgen in Nederland. Nu is die virusmutant in Nederland nog maar verantwoordelijk voor een paar procent van het totaal aantal besmettingen, maar dat zal volgens De Jonge waarschijnlijk niet zo blijven. “Wie de dramatische berichten en beelden uit Londen op zich laat inwerken weet: het kan heel snel veel erger worden”, aldus de minister.

 ©  ISOPIX