© RR

Fietsers moeten voortaan bij werken altijd veilige doorgang hebben

Antwerpen -

Aannemers mogen bij werven niet langer de bordjes ‘Fietsers afstappen’ plaatsen. Ze moeten zorgen dat fietsers altijd een veilige doorgang hebben. Bovendien legt Antwerpen strengere richtlijnen op rond een veilige werfinrichting voor voetgangers en fietsers dan Gent.

Ze zijn een ergernis voor veel fietsers. Aan heel wat werven worden fietsers aangemaand om af te stappen en te voet verder te gaan. Gent besliste om dit bordje niet meer toe te laten, maar hoe zit het in Antwerpen?

In Antwerpen was dit eigenlijk al lange tijd niet meer toegelaten. Toch doken ze nog overal aan werven op. Met het nieuwe draaiboek rond werven, dat in november 2020 door de Antwerpse gemeenteraad was goedgekeurd, is het nu duidelijk vastgelegd. Er is geen discussie meer mogelijk. Deze borden zijn niet toegelaten.

“We verstrengden het reglement afgelopen najaar om aan werfleiders duidelijk te maken dat de veiligheid van fietsers en voetgangers moet verzekerd zijn”, zegt mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). “Vroeger was het toch vaak van ‘trek uw plan’. Het nieuwe draaiboek stelt zwart op wit dat de signalisatie op maat moet zijn van fietsers en voetgangers, erop gericht om voor hen ruimte te creëren.” 

LEES OOK: Stad wil veiligere werven: “nog te veel cowboy-aannemers”

Antwerpen eist in vergelijking met Gent van aannemers meer vrije ruimte voor voetgangers en fietsers. Bij een werf moet er in Antwerpen minimaal 1,5 meter vrije breedte trottoir zijn, terwijl het in Gent gaat om minimaal 1,2 meter. Bij een werf moet het eenrichtingsfietspad een minimale breedte van 1,5 meter hebben, terwijl de Gentse fietser het met 1 meter moet doen.

Het Antwerpse reglement laat wel uitzonderingen toe van een minimale breedte van 1,2 meter bij werven die zes meter lang zijn. svw

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Koen Kennis