Theo Francken (N-VA) over veroordeling Kucam: “Dit valt niet goed te praten”

Melikan Kucam (46) heeft zich schuldig gemaakt aan mensensmokkel. Hij liet zich door Syrische christenen grof geld betalen in ruil voor een humanitair visum. “Dit valt niet goed te praten”, zegt Theo Francken (N-VA), toenmalig staatssecretaris van Asiel en Migratie.

Mark Eeckhaut, Yves Delepeleire

In zijn hoedanigheid als tussenpersoon van het kabinet van Asiel en Migratie ontving Kucam van de slachtoffers geld voor zijn diensten. De rechtbank acht het bewezen dat Kucam grote geldbedragen van 2.150 tot 7.500 euro vroeg voor zijn rol als ‘bemiddelaar’, terwijl de aanvraagprocedure gratis was op een administratieve kost van 350 euro na.

De rechter legde Kucam een celstraf van acht jaar op en een boete van 696.000 euro. Ook zijn zoon en echtgenote werden veroordeeld, respectievelijk tot vier jaar en 40 maanden cel en boetes van 216.000 en 32.000 euro. De rechtbank verklaarde 522.000 euro aan geld en bezittingen van de familie Kucam verbeurd.

LEES OOK: Rechtbank veroordeelt Melikan Kucam (N-VA) tot acht jaar cel voor gesjoemel met humanitaire visa

De arrestatie van Kucam, begin 2019, bracht Theo Francken (N-VA) in grote verlegenheid. Hij was het die als toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie toegelaten had dat tussenpersonen zoals Kucam lijsten mochten indienen met namen van Syrische christenen wier leven in gevaar was en die een visum konden krijgen om naar ons land te komen. “Het systeem-Francken is ontspoord”, zei zijn opvolgster Maggie De Block (Open Vld) daarover later in de Kamer.

Theo Francken zegt in een reactie op de uitspraak dat hij achter zijn beleid blijft staan ‘waarbij we vele Syrische christenen hebben kunnen redden uit de klauwen van IS’. ‘Kucam was binnen die operatie een van de vele contactpersonen voor de humanitaire luchtbrug, aangeduid door de Assyrische kerkgemeenschap uit Mechelen. Hij maakte volgens het vonnis misbruik van die functie, en dat op kap van de meest kwetsbaren. Een zware straf is dan ook gepast.’