©  EPA-EFE

Democraten dienen formeel artikel voor impeachment van Donald Trump in

De Democraten hebben maandag iets na 17 uur Belgische tijd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden formeel een artikel ingediend voor de impeachment van president Donald Trump. Net ervoor hadden ze ook een resolutie ingediend waarin ze aan vicepresident Mike Pence vroegen om de president af te zetten.

Bron: belga, CNN, Guardian, Washington Post

De resolutie stelt dat Pence amendement 25 op de grondwet moet inroepen om met een meerderheid van de regering vast te stellen dat Trump niet in staat is zijn ambt uit te oefenen. Pence zou dan zijn taken en bevoegdheden overnemen.

De Democraten hebben om unanimiteit rond de resolutie gevraagd, maar de Republikeinen in het Huis hebben de resolutie meteen geblokkeerd. Meteen erna dienden de Democraten formeel een artikel in voor de impeachment van Trump. Het artikel heeft het over de herhaalde beweringen van de president dat hij de verkiezingen heeft gewonnen en zijn controversieel telefoontje naar de “minister van Binnenlandse Zaken” van de staat Georgia om het verkiezingsresultaat aldaar om te buigen. Het vermeldt ook de toespraak van het staatshoofd vorige woensdag, vooraleer Trump-aanhangers het Capitool gingen bestormen.

Trump riep na lang wachten uiteindelijk op het Capitool te verlaten, maar zwaaide ook met lof voor de indringers

De zitting van het Huis werd verdaagd naar dinsdagochtend. Dan wordt de mogelijke impeachment bekeken. Wordt het artikel aangenomen, dan wordt Donald Trump de eerste president in de geschiedenis die twee keer met een impeachmentprocedure te maken kreeg.

David Cicilline, een van de Democraten die het artikel mee hielp opstellen, heeft er vertrouwen in dat een meerderheid van het Huis voor een impeachment zal stellen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(mtm)

MEER OVER Amerikaanse verkiezingen 2020