© atv

Antwerps restaurant Zilte krijgt derde Michelinster, Le Pristine eerste

Antwerpen -

Ons land is een nieuw driesterrenrestaurant rijker. Naast Peter Goossens van Hof Van Cleve sleept nu ook Viki Geunes van het Antwerpse toprestaurant Zilte een felbegeerde derde ster in de wacht. Le Pristine van Sergio Herman, ook in Antwerpen, krijgt een eerste ster. Dat is maandag bekendgemaakt tijdens de virtuele uitreikingsceremonie vanuit Bergen.

LEES OOK: KAART. Dit zijn alle sterrenrestaurants, waarvan 19 in provincie Antwerpen

Viki Geunes is de nieuwste driesterrenchef van België. Deze uitverkiezing is de kers op de taart, die Viki Geunes en echtgenote Viviane Plaquet zelf hebben ingezet met de renovatie van hun restaurant en de naamsverandering van ’t Zilte in Zilte. “In een jaar als dit, met alles wat er nu gebeurt is dit een droom”, aldus een geëmotioneerde Viki Geunes.

Viki Geunes in de keuken van Zilte. 

Viki Geunes in de keuken van Zilte. ©  DBA

De inspecteurs van Michelin over Zilte: “De maaltijd wordt hier een wordt een emotionele ervaring met de stad aan uw voeten. Gerechten worden gereduceerd tot hun essentie. Viki Geunes is een grootmeester.”

Slechts 130 ter wereld

Er zijn slechts 130 restaurants ter wereld die drie sterren hebben. Hof Van Cleve met sterrenchef Peter Goossens behoudt zijn derde ster. Het is de zeventiende keer dat de sterrenchef zijn derde ster mag behouden.

Peter Goossens. 

Peter Goossens. ©  BELGA

“Probeer je eigen stijl te doen. En het belangrijkste is smaak”, raadt Peter Goossens de andere chefs aan. “Je moet de tijd hebben om te rijpen en je eigen weg te vinden. Michelin zal dan volgen.”

Of er ook iets positiefs aan de coronacrisis is, wordt er tijdens de uitreiking gevraagd aan Goossens. Al lachend antwoordt hij dat hij nu meer tijd heeft voor zijn vrouw.

Eerste ster voor Le Pristine

Restaurant Le Pristine krijgt nu ook erkenning door Michelin, na een mooie 16 op 20 in de recentste Gault&Millaugids. Het restaurant dat Zeeuwse producten met Italiaanse flair wil brengen, kreeg vandaag een Michelinster.

Sergio Herman bij de opening van Le Pristine in juli 2020. 

Sergio Herman bij de opening van Le Pristine in juli 2020. ©  Joris Herregods

Chefs zijn Chris Blom en Thomas d’Hooghe, die het concept van Sergio Herman elke dag vorm geven.

LEES OOK: Sergio Herman opent Le Pristine: Zeeuws restaurant met Italiaanse flair in hartje Antwerpen

Restaurant The Jane, dat Sergio Herman met chef-kok Nick Bril runt in het Groen Kwartier in Antwerpen, behoudt twee Michelinsterren.

Negen met één ster in stad Antwerpen

Van de tien restaurants met één Michelinster in Antwerpen-stad blijven er dit jaar negen over. Daarvoor zorgen de blijvers, één nieuwkomer en twee chefs die ermee stopten. Naast Bistrot Du Nord, Dôme, Franq, Het Gebaar, Kommilfoo, Nathan, ’t Fornuis en The Butcher’s Son komt er dus Le Pristine bij van Sergio Herman.

Roger Van Damme van Het Gebaar. 

Roger Van Damme van Het Gebaar. ©  Joris Herregods

De mensen achter het Chinese restaurant Bij Lam en Yin hebben einde 2020 te kennen gegeven dat ze gaan stoppen en uitsluitend nog een kleine uithaalservice vanuit hun privéwoning organiseren.

De zaakvoerders van restaurant The Glorious legden aan het eind van vorige zomer de boeken al neer.

Acht buiten stad, twee in Waasland

Buiten de stad Antwerpen zijn er acht sterrenrestaurants in de provincie Antwerpen. Nuance (Duffel) en Pastorale (Rumst) hebben twee sterren. Eén ster is er voor dEssensi (Schilde), La Belle (Geel), Hof Ter Hulst (Hulshout), De Pastorie (Kasterlee), Eyckerhof (Bornem) en Centpourcent (Sint-Katelijne-Waver).

Sofie Willemarck en Thierry Theys van restaurant Nuance in Duffel. 

Sofie Willemarck en Thierry Theys van restaurant Nuance in Duffel. ©  Dirk Vertommen

Het Waasland telt er twee met één ster: Het Hofke Van Bazel (Kruibeke) en ’t Korennaer (Sint-Niklaas).

Colette uit Westerlo is tijdens de coronacrisis (tijdelijk) verhuisd naar Averbode, net over de provinciegrens. Het restaurant heeft ook nog steeds één ster.

Restaurant Het Land in Berlaar had ook een Michelinster, maar heeft vorig jaar beslist om te sluiten.

Groene ster

Voor de traditionele sterren werden uitgereikt, stelde Michelin ook nog een nieuwe ster voor: de groene ster. Die wordt uitgereikt aan restaurants die zich inzetten voor duurzame gastronomie. Tien restaurants en hun chefs werden voor het eerst bekroond met zo’n groene Michelinster.

Seppe Nobels van Graanmarkt 13. 

Seppe Nobels van Graanmarkt 13. ©  Jan Van der Perre

In onze regio heeft Seppe Nobels van Graanmarkt 13 in Antwerpen die nieuwe onderscheiding gekregen, net als Kris De Roy van Het Hofke Van Bazel in Kruibeke. (jvb, blg)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio