De beperkingen gelden ook elders in de Ardennen, zoals hier in Houffalize. 

De beperkingen gelden ook elders in de Ardennen, zoals hier in Houffalize. 

Veel sneeuw, maar ook dit weekend geen toeristen welkom in de Hoge Venen

Niettegenstaande het er heerlijk wandelen is in de vers gevallen sneeuw zijn ook komend weekend de Hoge Venen verboden voor toeristen. “We willen absoluut grote concentraties mensen vermijden” zegt Michel Parotte, toerismeschepen van Jalhay. Ook elders in de Ardennen gelden beperkingen.

In de kerstvakantie kreeg het natuurgebied van de Hoge Venen – met daarin het Signal de Botrange en de Baraque Michel – te maken met een grote toestroom aan toeristen. Daarop besliste de gouverneur van de provincie Luik om geen verkeer meer toe te laten in de streek tijdens het nieuwjaarsweekend. Voor komend weekend hebben de burgemeesters van Malmédy, Jalhay en Waimes nu dezelfde beslissing genomen.

 

“We willen absoluut een massale aanwezigheid van toeristen vermijden”, zegt Michel Parotte, schepen van Jalhay. "Als we naar de weersvoorspellingen kijken, de voorspelde sneeuwval bijvoorbeeld, dan bestaat de kans dat veel mensen zin zullen hebben om zich naar onze regio te begeven. Voor de buurtbewoners zal er, anders dan het voorbije weekend, een laisser-passer zijn, zodat ze niet verplicht worden grote omwegen te maken.”

Parotte zegt dat het maar normaal is dat die gebieden nu dicht gaan. “Als ze zelfs in Frankrijk en in grote delen van Zwitserland de skigebieden sluiten, moeten wij niet openblijven. Daarbij, de Hoge Venen zijn een fragiel natuurgebied. Hier zijn de voorbije maanden al genoeg wandelaars gepasseerd. Ze kunnen even geen 20.000 bezoekers tegelijk meer aan.”

Crisiscentrum

Yves Stevens, woordvoerder van het crisicentrum, sluit zich daar bij aan. “Wij roepen mensen op dat wanneer ze zich dit weekend in de openlucht willen gaan ontspannen, ze dan zeker de Hoge Venen vermijden. In deze coronatijden willen we daar geen samenscholingen.”(pom)