©  ISOPIX

DAKAR. Joan Barreda Bort wint bij motorrijders, Carlos Sainz wint ingekorte etappe bij de wagens

Joan Barreda Bort (Honda) heeft vrijdag de zesde Dakar-rit bij de motoren gewonnen. Dat en nog veel meer nieuws over de Dakar-rally 2021 vindt u hieronder.

Bron: BELGA

Roelants bereikt moe maar voldaan bivak: “Op krachten komen voor zware slotweek”

Walter Roelants (Husqvarna) eindigde vrijdag als 69e bij de motoren en was daarmee 2:41.38 trager dan ritwinnaar Joan Barreda Bort. In de stand is de Kempenaar 62e. Een sterke prestatie voor de Dakar-debutant. Als Roelants in zijn opzet slaagt en volgende week vrijdag de finish haalt, wordt hij de oudste Belgische motorrijder die de finish haalt.

Walter Roelants was er niet rouwig om dat hij vrijdagochtend iets langer mocht uitslapen en dat hij 100 km door het mulle zand moest rijden. De zes voorbije dagen lieten hun sporen na bij de Dakar-debutant. “Het was opnieuw een heel zware rit. Behalve een paar keer gevallen ben ik ook twee keer verloren gereden. Maar al bij al heb ik vandaag vrij constant gereden. Ik ben vooral blij dat ik net voor zonsondergang de finish haalde. Dat wordt ook volgende week het doel, voor het donker eindigen. Anders zou het wel nog eens moeilijk kunnen worden.”

Walter Roelants is halfweg de Dakar, een rallyraid die hij rijdt voor zijn verlamde zoon Joel Roelants en voor To Walk Again. “Ik heb gehoord dat de giften een beetje zijn stilgevallen. Ik zou de mensen toch willen oproepen om hun hart te laten spreken. Elke gift groot of klein is belangrijk en maakt het verschil”, aldus Walter Roelants. “Morgen wordt echt een rustdag. Een beetje uitslapen, me een beetje laten verzorgen en op krachten komen voor de zware slotweek.”

Quintero bezorgt Overdrive nieuwe etappezege, Domzala komt aan kop

De 18-jarige Seth Quintero (OT3) won vrijdag voor het eerst in zijn carrière een rit bij de lightweight vehicles. Quintero is daarmee de jongste winnaar ooit. In de derde etappe had Quintero het klassement bij de prototypes al gewonnen, vrijdag won hij de rit tout court. Quintero was 23 seconden sneller dan Khalifa Al-Attiyah (Can-Am). De Spanjaard Gerard Farres Guell (Can-Am) eindigde als derde. Aron Domzala (Can-Am) finishte als vijfde en wordt de nieuwe leider.

Het Belgische Overdrive Racing was vrijdag opnieuw aan het feest. Bij de lightweight vehicles stuntte Seth Quintero door de rit te winnen. Hij wordt daarmee de jongste winnaar ooit die daarin slaagt. In de stand bij de prototypes vergroot hij zijn voorsprong op eerste achtervolger Cristina Gutierrez (OT3) tot bijna 2 uur. In de algemene stand bij de lightweight vehicles is de Amerikaan opgeschoven naar de derde plaats op 8:26 van Domzala. De Pool nam de leiding over van Francisco Lopez Contardo (Can-Am), die als 29e eindigde (op 53:28) en wegzakt naar de 4e plaats.

Danny Pearl en Charly Gotlib (Can-Am) zijn nog onderweg. Na 404 km waren ze 49e.

Rally is halfweg voor Van der Vaet: “Blijven geloven in onze ambitie van top 10-plaats”

Jan Van der Vaet is samen met zijn teamgenoten Pascal De Baar en Stefaan Slootjes (Renault) zonder al te grote problemen de eerste week van de Dakar doorgekomen. Vrijdag eindigde het trio als 9e, in de stand blijven ze 11e. De kloof met de tiende plaats is iets gegroeid en bedraagt nu 1:05.18.

Ook de vrachtwagens kregen vrijdag een ingekorte rit voor de wielen geschoven. Jan Van der Vaet eindigde samen met zijn teamgenoten als 9e. “Het was andermaal een mooie rit waarin we als 9e geëindigd zijn. Ik ben zeer tevreden. Onderweg hebben we een minuut of vijf verloren toen we Huzink vlot hebben getrokken. Het duel met Van den Brink was ook leuk. Bovendien was het een historische rit met de 150e zege van Kamaz, dat is mooi.”

Tijdens de rustdag van zaterdag krijgt de Renault-truck een grondig nazicht. “Dat is nodig want maandag en dinsdag is er een marathonetappe. Dat wil zeggen dat het team maandagavond niet aan de truck mag werken. Enkel de bemanning mag dat doen. In de stand blijven we 11e, maar we blijven geloven en werken aan onze ambitie om de top 10 te halen”, besluit Van der Vaet.

Rus Mardeev schenkt Kamaz 150e etappezege in de Dakar

De Rus Airat Mardeev (Kamaz) heeft de zesde etappe bij de vrachtwagens in de Dakar gewonnen. Mardeev had bij aankomst 1:08 voorsprong op Dmitry Sotnikov (Kamaz) en 4:49 op Anton Shibalov (Kamaz). Een volledig Russisch podium, net zoals in de stand waar Sotnikov leider blijft. Shibalov is 2e op 37:34. Dankzij zijn ritzege van vrijdag is Mardeev opgeschoven naar de 3e plaats.

Kamaz blijft de Dakar beheersen. Nadat eerder Sotnikov al vier keer aan het feest was, was het vrijdag de beurt aan Mardeev. Het werd een historische zege. Sinds 1999 won het Russische vrachtwagenmerk 150 etappes in de Dakar. Met de rustdag van zaterdag in zicht zal dat ongetwijfeld gevierd worden in het bivak in Ha’il.

Minder goed nieuws kwam er van de Wit-Rus Siarhei Viazovich. De winnaar van de proloog en de derde etappe raakte donderdag in de problemen. Ondanks de inspanning van zijn team moet Viazovich de handdoek werpen en zijn podiumambities in deze Dakar definitief opbergen.

Pascal de Baar, Stefan Slootjes en Jan Van der Vaet (Renault) eindigden in de rit als 9e. In de stand blijven ze 11e.

Carlos Sainz wint ingekorte etappe bij de wagens

Carlos Sainz (MINI John Cooper Works) heeft vrijdag de zesde etappe bij de wagens in de Dakar gewonnen. El Matador ging Yazeed Al Rajhi (Toyota Hilux) vooraf, die als tweede eindigde op 4:03. Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux) finishte als derde voor Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Works Buggy), die vierde werd. De Fransman gaat zonder ritzege de rustdag als leider in de stand tegemoet. Al-Attiyah kon 18 seconden goedmaken en volgt als tweede op 5:53. Serradori en Lurquin leken na een korte nacht op weg naar de zesde plaats, tot op 18 km van de finish een wiel afbrak.

Sainz wist wat hem te doen stond bij aanvang van deze etappe. Als hij ook nog maar een sprankeltje hoop wou behouden op de eindzege moest hij aanvallen om de kloof van ruim 48 minuten op zijn Franse teamgenoot te dichten. Sainz liet onderweg overal de snelste tussentijd optekenen en won na de eerste nu ook de zesde etappe. Daarmee komt zijn totaal op 38 etappezeges in de Dakar. Dat zijn er 12 minder dan recordhouder Ari Vatanen.

Al Rajhi vertrok ook goed en hield dat hoge tempo vast tot aan het einde van de etappe om zo als tweede te eindigen. Vlak achter de thuisrijder ontstond net als donderdag een duel op het scherpst van de snee tussen leider Peterhansel en eerste achtervolger Al-Attiyah. De Qatarees moest de ganse dag achtervolgen, tot hij aan het laatste waypoint voorbij Peterhansel glipte en hem alsnog de loef afstak. De 18 seconden tijdswinst is een pyrrusoverwinning want de kloof met de leider bedraagt nog steeds 5:53. Naar Dakarnormen is dat eerder een klein verschil. Maandag en dinsdag staat de marathonetappe gepland. Met nog een bijzonder zware voorlaatste rit zal de strijd bij de wagens wellicht tot de allerlaatste etappe duren.

Matthieu Serradori en Fabian Lurquin (Century) bereikten vrijdagochtend het bivak, waar hun wagen startklaar werd gemaakt voor de zesde etappe. Het duo was op weg naar een sterke prestatie en reed kort voor het einde in zesde positie. Helaas sloeg het noodlot opnieuw toe. 18 km voor de finish brak een wiel achteraan af. Serradori en Lurquin wachten op de assistentietruck om de wagen te herstellen.

Joan Barreda Bort wint bij motorrijders

Het was een flink uitgedunde groep motorrijders die vrijdagochtend de ingekorte etappe aansneed. Benavides startte als eerste en verloor in de openingsfase meteen twee minuten, waardoor hij na 48 km slechts pas de 16e tijd had. Barreda had daar al het commando genomen. Na 158 km moest hij Price met 10 seconden laten voorgaan om vanaf halfweg koers de leiding definitief in handen te nemen en beetje bij beetje weg te rijden van de anderen. De voorsprong op Branch was bij aankomst dan ook bijzonder klein. De motorrijder uit Botswana kwam 13 seconden tekort voor etappewinst.

Voor Joan Barrada Bort is het de derde etappezege in deze Dakar, dat is de helft van het aantal gereden etappes. Hiermee dikt de Spanjaard zijn totaal aantal etappezeges in de Dakar aan tot 27. Het recordaantal etappezeges bij de motoren staat op naam van Stéphane Peterhansel en Cyril Despres. Beiden wonnen elk 33 etappes.

In de stand neem Toby Price de leiding over van Benavides. Het verschil tussen beiden is 2:16. José Ignacio Cornejo Florimo (Honda) volgt als derde op 2:57. Barreda is opgeschoven naar de zevende plaats en volgt op 6:25 van Price. De top 10 zit binnen het kwartier. Met nog zes etappes te rijden, kan het bij de motoren nog alle kanten op.

Walter Roelants (Husqvarna) is nog onderweg. Na 367 km reed hij in 64e positie.

Meer sportnieuws