©  AFP

Operatie Aderlass: openbare aanklager vraagt 5,5 jaar gevangenisstraf voor Duitse dopingarts

De openbare aanklager heeft een gevangenisstraf van vijf jaar en zes maanden gevraagd voor de Duitse dopingarts Mark Schmidt vanwege zijn betrokkenheid in Operatie Aderlass. Vrijdag werden de slotpleidooien gehouden voor de rechtbank in München. Tijdens het proces is volgens de openbare aanklager bewezen dat de arts jarenlang bloeddoping heeft toegediend aan wintersporters en wielrenners. Volgende week vrijdag volgt normaal gezien de uitspraak.

Bron: BELGA

Volgens openbaar aanklager Kai Gräber rolde Schmidt een bloeddopingnetwerk uit voor financieel gewin. Gräber vroeg ook dat Schmidt vijf jaar het beroep van arts niet meer mag uitoefenen.

Schmidt wordt ervan beschuldigd tussen 2011 en 2019 atleten van doping te hebben voorzien, onder wie de wielrenners Alessandro Petacchi en Georg Preidler en verschillende deelnemers aan de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. De Duitse arts is de spil in de dopingaffaire die bij justitie de naam Operatie Aderlass kreeg.

De zaak kwam aan het licht bij een inval tijdens het WK noordse ski in Innsbruck begin 2019, ook de praktijk van Schmidt werd doorzocht. Hij werd na huiszoekingen in hetzelfde jaar in zijn woonplaats Erfurt aangehouden.

Meer sportnieuws