Biden haalt zwaar uit naar Trump en zijn fanaten in speech

De aanstaande Amerikaanse president Joe Biden heeft in een speech keihard uitgehaald naar Donald Trump en de fanaten die het Capitool hebben bestormd. Hij noemde het gedrag en taalgebruik van Trump hetzelfde als dat van dictators.

domi

Biden wil Trump-kiezers graag de hand aanreiken, maar voor de Trump-fanaten toont hij geen enkel begrip. “Ik wil hen zelfs geen demonstranten noemen. Het waren binnenlandse terroristen, een bende relschoppers die een aanval heeft uitgevoerd op onze democratie.” Hij noemde de bestorming ook “een donker moment” en een “verschrikkelijk vertoning”.

Scherper nog was hij voor Trump zelf, die in zijn ogen niet beter is dan een ordinaire dictator. “Hij heeft overheidsinstituten aangevallen, hij heeft de pers aangevallen en hij heeft gisteren zelf opgeroepen om het Congres aan te vallen”, aldus Biden. “Hij zette een bende in om de stemmen van bijna 160 miljoen stemmers ongedaan te maken.”

“Trump probeerde het ministerie van Justitie te gebruiken als zijn persoonlijke advocaat”, zei de aanstaande president. “Hij wilde dat het Hooggerechtshof hem de verkiezingsoverwinning zou geven, maar dat deed het niet. Het volgde de wet. Net als alle verkiezingsmedewerkers, van welke partij dan ook, ondanks de druk die Trump uitoefende.”

De verkozen president was ook niet mals voor de ordediensten. Daarvoor haalde hij zelfs een gesprek met zijn kleindochter over de bestorming van het Capitool aan. “’Als dit Black Lives Matter-demonstranten waren geweest, waren ze veel harder aangepakt’, zei ze tegen me. En ze heeft gelijk, dat weten we allemaal. Dat is onaanvaardbaar.”