©  AP

Cijfers zijn bloedrood, maar tennistoppers geraken door logistieke megaoperatie in Australië: “Vechten tegen corona”

De top drie van de tenniswereldranglijst bij de mannen en vrouwen gaat in de aanloop naar de Australian Open eerst naar Adelaide. Novak Djokovic, Rafael Nadal, Dominic Thiem, Ashleigh Barty, Simona Halep en Naomi Osaka brengen in die stad hun verplichte twee weken quarantaine door. Ze spelen in Adelaide ook een demonstratietoernooi voordat ze naar Melbourne komen voor de Australian Open.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Over ruim een week komen alle deelnemers aan het grandslamtoernooi en hun begeleiders naar Australië. Ze moeten daar eerst twee weken in quarantaine. Een logistieke megaoperatie, benadrukt toernooidirecteur Craig Tiley.

“We brengen 1270 mensen uit meer dan honderd verschillende landen met achttien chartervluchten naar Australië”, aldus Tiley. “Die vluchten vertrekken vanuit zeven landen en allemaal binnen een periode van 48 uur. De tennissers moeten gedurende de quarantaineperiode 19 uur per dag op hun kamer blijven. Ze mogen vijf uur per dag trainen in een veilige omgeving.”

Het eerste grandslamtoernooi van het jaar is als gevolg van de coronamaatregelen verschoven van januari naar februari. De autoriteiten in Melbourne hebben een beperking opgelegd wat betreft het aantal mensen dat daar de quarantaineperiode mag doorbrengen. De organisatie besloot daarom om minstens vijftig mensen, onder wie de beste tennissers ter wereld, eerst naar Adelaide te sturen. Daar gelden dezelfde voorschriften als voor de tennissers die in Melbourne verblijven.

 ©  BELGAIMAGE

“Miljoenenverlies”

“Voor Adelaide is dit een geweldige kans. Ze hebben veel geld geïnvesteerd in een nieuw stadion en dit is een mooie manier om hen daarvoor te bedanken”, aldus Tiley, die met zijn team overuren maakt om alles te regelen. “Het is gewoon gek. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. En iedere dag veranderen er dingen. Zo moesten we onlangs een nieuw quarantainehotel zoeken omdat er protest was vanuit de buurt. En we moesten deze week ook zeven nieuwe vliegtuigen vinden, omdat een maatschappij niet meer naar Australië wilde vliegen.”

Melbourne huisvest in de aanloop naar de Australian Open ook vijf voorbereidingstoernooien, waaronder de ATP Cup. “We lijden een miljoenenverlies om dit allemaal mogelijk te maken, maar we doen het omdat we denken dat dit het juiste is voor dit moment en voor de sport”, zegt Tiley. “Het brengt iedereen samen: de spelers, beide tours, de promotors, de media. Samen vechten we zo tegen het virus. Maar als we dit rondkrijgen, dan is het een mirakel.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tiley verwacht gedurende die hele periode zo’n 400.000 tennisfans. “We hebben al een tijdje geen coronagevallen meer”, klinkt het. “Maar als die er wel zijn, dan is het altijd groot nieuws. We zullen waarschijnlijk 50 tot 75 procent van onze stadions kunnen vullen. Dat hopen we toch. Dus als mensen straks naar de Australian Open kijken, het er vrij normaal uitziet allemaal. En iets dat we de voorbije maanden niet meer gezien hebben qua toeschouwersaantallen.”

MEER OVER Australian Open

Meer sportnieuws