Trump spreekt verzoenende taal in video: “Ik focus me nu op de machtsoverdracht”

Aftredend Amerikaans president Donald Trump kan opnieuw op Twitter en heeft meteen een videoboodschap geplaatst. Daarin veroordeelt hij de bestorming van het Capitool, geeft hij dan toch zijn verlies toe en roept hij op tot verzoening. Hij voegt er op het einde ook aan toe dat “onze reis nog maar net begonnen is”.

Charlotte Van Campenhout, Ans Debruyne

Trump uit zijn verontwaardiging over het geweld in Washington van woensdag. “Ik wil beginnen met de afschuwelijke aanval op het Capitool. Zoals elke Amerikaan, ben ik verontwaardigd door het geweld, wetteloosheid en chaos. Ik heb onmiddellijk de Nationale Garde gestuurd (wat door verschillende beambten tegengesproken is, nvdr.) en federale ordediensten om het gebouw te beveiligen en de indringers buiten te zetten”, klinkt het.

Strenger

Daarna veroordeelt hij de betogers die “de zetel van de Amerikaanse democratie hebben bezoedeld”. “Amerika is en moet altijd een land van wet en orde zijn”, aldus Trump. “Aan zij die aan de gewelddaden en vernielingen deelnamen: jullie vertegenwoordigen ons land niet. En aan zij die de wet braken: jullie zullen daarvoor betalen.”

Trump is opvallend strenger tegenover de demonstranten dan gisteren, toen hij nog zei dat hij “van hen hield” en dat ze “speciaal waren” in de video waarin hij hen opriep naar huis te gaan, drie uur nadat ze het Capitool hadden bestormd.

“Integriteit van de stemming verzekeren”

De president stond ook stil bij de strijd die hij gevoerd had tegen wat hij eerder voortdurend “frauduleuze verkiezingen” noemde. “Mijn campagne heeft krachtig alle juridische wegen gevolgd om het verkiezingsresultaat aan te vechten. Mijn enige doel was om de integriteit van de stemming te verzekeren”, stelde hij.

“Ik geloof nog altijd sterk dat we onze verkiezingswetten moeten hervormen om de identiteit en de geschiktheid van alle kiezers te verifiëren, en om vertrouwen te verzekeren in alle toekomstige verkiezingen.”

Verzoening

Trump gaf zijn nederlaag pas donderdag enigszins toe, nadat de Senaat de verkiezingsuitslag officieel goedkeurde in het voordeel van Democraat Joe Biden. Trump doet dat in deze videoboodschap nog duidelijker en zegt dat hij zijn focus daarom zal verleggen “naar het verzekeren van een vlotte, ordentelijke overdracht van de macht”. “Dit moment vraagt om herstel en verzoening.”

Hij stelt dat samenwerking nodig zal zijn om de coronacrisis te overwinnen. En dat “het een hernieuwde nadruk zal vereisen op de burgerlijke waarden van patriottisme, geloof, liefdadigheid, gemeenschap en familie. We moeten de heilige banden van liefde en trouw – die ons samenhouden als één nationale familie – nieuw leven inblazen.”

Hij sloot de korte speech af door te zeggen dat zijn presidentschap de eer van zijn leven is geweest en had ook nog een boodschap voor al zijn “schitterende supporters”: “Ik weet dat jullie teleurgesteld zijn, maar ik wil ook dat jullie weten dat onze ongelooflijke reis nog maar net begonnen is.”

Afzetting

Eerder had het Witte Huis ook al een erg korte persconferentie gehouden waarin het geweld van woensdag veroordeeld werd. Op die persconferentie was Trump weliswaar niet aanwezig.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER Amerikaanse verkiezingen 2020