©  RR

71% minder passagiers, maar Antwerpse luchthaven blijft optimistisch

Deurne -

De luchthaven van Antwerpen heeft vorig jaar 71,3% minder passagiers ontvangen. In totaal waren er 88.036 passagiers (versus 306.330 in 2019). Toch kijken ze in Deurne optimistisch naar het nieuwe jaar. Door de kleinschaligheid zijn ze ervan overtuigd dat ze een extra veilige omgeving kunnen creëren.

“2020 begon veelbelovend voor de luchthaven van Antwerpen. De luchthaven deed het, met bijna 40.000 passagiers, 26% beter in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Met deze cijfers stevenden we opnieuw af naar een recordjaar. In maart werden we echter geconfronteerd met een andere realiteit”, klinkt het.

Het coronavirus zorgde ervoor dat alle passagiersvluchten van Air Antwerp en Tui Fly tijdelijk onderbroken werden tussen half maart en begin juli. Op 10 juli begonnen opnieuw vluchten van Tui Fly naar Ibiza (Spanje) en Split (Kroatië). Ook andere topbestemmingen in Spanje werden opgenomen in een aangepast zomerprogramma.

Licht herstel in zomer

In juli en augustus kende de luchthaven een licht herstel. 24.000 passagiers reisden in de zomervakantie via Antwerpen. De vraag naar deze populaire bestemmingen “bleef hoog” en ook de bezettingsgraad was “zeer goed” volgens de luchthaven.

 ©  RR

Vanaf augustus nam het aantal reisbeperkingen opnieuw toe. Tui Fly besliste dan ook om vanaf 10 september haar vluchten op te schorten tot de herfstvakantie. Tijdens die vakantie werden er tijdelijk opnieuw vluchten aangeboden naar de topbestemming Alicante.

Air Antwerp hervatte op 15 september met een aangepaste dienstregeling. De quarantainemaatregelen in het Verenigd Koninkrijk maakten reizen naar Londen erg moeilijk. De vraag van zakenreizigers was ook laag. In december besloot Air Antwerp om hun vluchten opnieuw tijdelijk te staken tot en met maart 2021.

Ook voor de zakenvluchten was 2020 dus een moeilijk jaar. Het aantal bewegingen nam af met 34% ten opzichte van 2019. “Vooral de eerste helft van het jaar was zeer moeilijk. In de tweede helft van het jaar tekent het zakensegment een mooi herstel op”, stelt de luchthaven.

In totaal reisden het voorbije jaar 71,3% minder passagiers via de luchthaven van Antwerpen: 88.036 in 2020, in vergelijking met 306.330 in 2019.

Geïnvesteerd in veiligheid

“We maken ons als luchthaven klaar en zijn ervan overtuigd dat reizigers via onze luchthaven veilig en ontspannen kunnen reizen. De luchthaven investeerde de afgelopen maanden fors in veilige en efficiënte procedures”, klinkt het.

“Bovendien zorgt het regionale karakter van onze luchthaven ervoor dat er weinig vluchten op hetzelfde moment vertrekken. Op die manier bevinden zich telkens een beperkt aantal passagiers in het luchthavengebouw en kan de afstand op elk moment worden bewaard. Hierdoor creëert de luchthaven een extra veilige omgeving voor haar passagiers.”

“Daarnaast blijven we investeren in het verbeteren van onze passagiersbeleving en het comfort. Zo wordt de vertrekhal verder uitgebreid en wordt er een nieuwe aankomsthal voorzien. Met deze bijkomende investeringen hopen we de passagiers vanaf februari opnieuw te verwelkomen.”

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen