© RTV

Man spreekt af met jong meisje, maar wordt overvallen door pedobashers

Tisselt -

De politie heeft dinsdag bij een gecoördineerde actie zeven jongeren opgepakt die enkele weken geleden betrokken zouden geweest zijn bij een brutale overval op een 19-jarige jongeman. Die dacht dat hij een date had met een jong meisje, maar de realiteit was anders. Hij werd door een groep jongeren in mekaar geslagen en van zijn gsm en portemonnee beroofd. Ook van zijn bankrekening verdween er geld.

Theo Derkinderen

De 19-jarige jongeman had via een datingsite contact gelegd met een meisje. Althans, dat dacht hij. In werkelijk was ‘het meisje’ een groepje jongeren die een slachtoffer zochten om te kunnen overvallen en tegelijkertijd in mekaar te slaan. Een fenomeen dat ook pedobashing wordt genoemd: het in mekaar slaan van een meerderjarige die afspreekt met een jong meisje. Het meisje had zich immers als een 14-jarige uitgegeven. Begin november, na wat heen en weer gechat, werd beslist om elkaar in het echt te zien en werd er afgesproken in de buurt van de Freinetschool Klim-op in Tisselt (Willebroek).

“Toen de jongeman op de afgesproken plaats arriveerde, was het meisje evenwel nergens te bespeuren. Wel werd hij razendsnel omsingeld door zeven gemaskerde jongeren. Ze sleurden de man mee achter het schoolgebouw. Daar moest het slachtoffer verscheidene zware klappen incasseren en werd hij van zijn portemonnee en gsm beroofd. Hij werd ook gedwongen om de code van zijn bankkaart te geven”, bevestigt Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket het nieuws.

In bedwang gehouden

Het slachtoffer werd meer dan een kwartier in bedwang gehouden door de jonge boeven. “Gedurende die tijd zijn enkele daders naar een bankautomaat gereden en hebben ze geld kunnen afhalen van de rekening van het slachtoffer. In afwachting van hun terugkeer naar de plaats van de feiten, kreeg de tiener nog enkele extra klappen van de andere daders.”

 

 ©  Joris Herregods

De 19-jarige raakte ernstig gewond bij de overval, maar kon zelf de politie alarmeren. Er startte een grondig onderzoek op, dat geleid werd door de Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl. Toen de speurders van de politiezone Mechelen-Willebroek erin slaagden om de verdachten in kaart te brengen, werd besloten om hen op te pakken. “Dat gebeurde afgelopen dinsdagochtend. Toen werden er simultaan op zeven plaatsen huiszoekingen uitgevoerd. Dat gebeurde in Willebroek, Puurs-Sint-Amands, Londerzeel en Mechelen. De zeven verdachten – vijf meerderjarigen en twee minderjarigen – werden door de politie verhoord en later voorgeleid bij de onderzoeks- en jeugdrechter.”

Aangehouden

Drie personen werden door de onderzoeksrechter aangehouden. Twee anderen werden onder strikte voorwaarden weer vrijgelaten. Eén minderjarige werd naar een gesloten instelling overgebracht, de andere kreeg voorwaarden opgelegd.

De zeven verdachten zijn geen onbekenden voor het gerecht. De aangehouden meerderjarigen verschijnen vrijdag voor de raadkamer. Die moet over hun verdere aanhouding beslissen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio