©  EPA-EFE

DAKAR. Joan Barreda Bort wint zijn tweede etappe, De Soultrait wordt leider bij motards

Joan Barreda Bort (Honda) heeft de vierde etappe voor motoren in de Dakar gewonnen. De Spanjaard was 5:57 sneller dan Ross Branch (Yamaha), de rijder uit Botswana die 2e eindigde. De Australiër Daniel Sanders (KTM) finishte als 3e op 6:09. De Amerikaanse leider Skyler Howes (KTM) verloor 13:13 en zakt naar de 5e plaats. De Fransman Xavier De Soultrait (Husqvarna) is de nieuwe leider bij de motoren.

Bron: BELGA

De Dakar bij de motoren blijft bijzonder boeiend. Na zijn ritwinst van dinsdag mocht Toby Price (KTM) als eerste de woestijn in. Net zoals zijn collega’s die de voorbije dagen als eerste op pad werden gestuurd, werd dit ook voor Price geen succes. De Australiër maakte een fout bij het navigeren, eindigde als 22e en verloor bijna een kwartier op de ritwinnaar. In de stand zakt Price van de 4e naar de 8e plaats op 7:47 van de leider.

Titelverdediger Ricky Brabec (Honda) eindigde als 11e en verloor 10:25. Een mindere dag of een tactische keuze om donderdag niet te vroeg te moeten starten? De vijfde rit wordt omschreven als één van de moeilijkste van deze Dakar. Brabec zakt in de stand naar de 15e plaats.

Dat een late start loont, bewees Barreda Bort. De Spanjaard vertrok als 30e en liet aan het eerste waypoint meteen de snelste tijd noteren. Price was na 80 km de snelste, om dan een navigatiefout te maken waarna Barreda Bort opnieuw aan de leiding kwam en zijn tweede etappe in de Dakar won. In de stand schuift hij op naar de 2e plaats op 15 seconden van de Fransman Xavier De Soultrait. Na vijf dagen wedstrijd is De Soultrait de vijfde leider. De Fransman reed de 5e tijd en neemt de leiding over van Skyler Howes, die als 20e finishte.

De Belg Walter Roelants (Husqvarna) reed net voor de neutralisatie in 59e positie.

Vierde dagzege voor Nasser Al-Attiyah

Na de proloog, de twee en de derde etappe heeft Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux) woensdag ook de vierde etappe van de Dakar gewonnen. De Qatarees had bij aankomst 11 seconden voorsprong op Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Works Buggy), die als 2e finishte en aan de leiding blijft. De derde plaats was voor de Zuid-Afrikaan Henk Lategan (Toyota Hilux), die een deel van de etappe aan de leiding reed. Matthieu Serradori en Fabian Lurquin (Century) raakten na 80 km op de dool, verloren ruim 25 minuten en zakken in de stand naar de 7e plaats.

Carlos Sainz passeerde aan het eerste waypoint als snelste gevolg door Al-Attiyah en Lategan. Het ging er snel aan toe in die openingsfase. De top 10 reed na 43 km binnen de minuut. De eerste van de grote namen die vooraan de rol moest lossen, was Matthieu Serradori. Samen met Fabian Lurquin verdwaalde hij, zakte na 80 km naar de 52e plaats en verloor ruim een kwartier. Het duo dat tot dusver aan een zeer constante Dakar bezig was, eindigde uiteindelijk als 21e op 25:48. Hun teamgenoot Yasir Seaidan (Century) streed ook mee tot ook hij naar het einde van de rit toe in moeilijkheden kwam en 51:46 verloor.

Vooraan bikkelden Al-Attiyah en Lategan voor de ritzege. De Zuid-Afrikaan heeft sinds dinsdag het goede ritme beet en eindigde uiteindelijk als 3e. Naar het einde toe drongen Sainz en Peterhansel nog flink aan. Met nog 10 km te rijden, was Sainz genaderd tot op 31 seconden van Al-Attiyah, om in het absolute slot toch nog dure minuten te verliezen. De Spanjaard bereikte de finish als 5e op 2:56 van Al-Attiyah. Peterhansel deed het beter maar kwam uiteindelijk ook 11 seconden tekort voor zijn eerste etappezege in deze Dakar. De voorbije dagen eindigde de Fransman steevast in de top 3. Die regelmaat zorgt ervoor dat hij nog steeds leider is en een bonus van 4:58 heeft op Nasser Al-Attiyah, die behalve 3 etappes ook de proloog won. Alleen tijdens de openingsetappe liet de Qatarees het afweten en verloor hij in één klap 12:08 op Peterhansel.

Derde etappezege voor trucker Sotnikov

De Rus Sotnikov heeft zijn 3e etappezege bij de vrachtwagens beet. De Kamaz-rijder hield titelverdediger en teamgenoot Karginov (Kamaz) in een spannende eindspurt af met 10 seconden. De Wit-Rus Vishneuski (Maz) eindigde als 3e. Zijn teamgenoot Viazovich (Maz) is de verliezer van de dag. De Wit-Rus was na 80 km de snelste maar kreeg nadien een technisch probleem en staat al uren stil op de piste. In de stand verstevigt Sotnikov zijn leiderspositie.

Sotnikov blijft de Dakar bij de vrachtwagens domineren. Nadat hij eerder al de eerste en tweede etappe won, was de Rus ook woensdag de beste. Enkel dinsdag moest hij de zege met 18 seconden laten aan Viazovich. De Wit-Rus leek de enige die Sotnikov in de openingsfase van deze Dakar kon bedreigen. Tot aan het tweede waypoint was er voor Viazovich geen vuiltje aan de lucht, waarna een technisch probleem de droom van de Wit-Rus om de Dakar te winnen aan diggelen sloeg.

Na dagen van technische problemen stak Karginov woensdag de neus opnieuw aan het venster. Een etappezege was hem echter niet gegund. Met de finish in zicht drukte Sotnikov het gaspedaal nog wat dieper in. Bij aankomst was het verschil tussen beide teamgenoten 10 seconden. Met Vishneuski als 3e op 14 seconden en Macik (Iveco) op 22 seconden zit de top 4 na een rit van 337 km binnen de halve minuut. In de stand vergroot Sotnikov zijn voorsprong tot 26:22 op Macik. Anton Shibalov (Kamaz), woensdag goed voor de 5e plaats, is opgeklommen naar de 3e plaats op 26:57 van Sotnikov.

Meer sportnieuws