© atv

Draag jij bij aan de modal shift? Doe de test!

De modal shift, voor beleidsmakers en mobiliteitsdeskundigen is het de laatste jaren steeds meer een van de stokpaardjes. Zorro, het burgerplatform van Ringland in de Antwerpse zuidoostrand, lanceert nu de ‘Modal Selfie’. Met die tool kan ieder voor zich uitmaken hij de afgelopen periode een positieve modal split heeft bereikt. Of met andere woorden: wat is de verhouding van je persoonlijk verplaatsingsgedrag tussen fiets, bus, tram, trein, auto of te voet?

Als we willen dat het verkeer in en om Antwerpen niet nog meer in het slop geraakt, zeker met de werken aan de Oosterweelverbinding die voor de deur staan, is het noodzakelijk dat meer mensen de auto inruilen voor het openbaar vervoer, de fiets of een ander duurzaam vervoersmiddel.

Het principe van de Modal Selfie is eenvoudig. Het komt er op neer dat je je voor de geest moet proberen halen hoeveel keer je de afgelopen week een verplaatsing hebt gemaakt en dat opgesplitst naar vervoersmiddel (auto, deelauto, fiets, te voet, openbaar vervoer,...). De bestemmingen van je verplaatsingen worden ook in drie categorieën opgesplitst: professioneel, winkelen en vrije tijd.

Wanneer je voor jezelf je verplaatsingen hebt opgelijst en ingevuld krijg je je persoonlijke modal split, ofwel de verdeling van jouw verplaatsingen over de verschillende vervoersmiddelen. Aan jou om te bepalen of je daar tevreden mee bent, of dit je overtuigt om je verplaatsingsgedrag aan te passen.

Achterhaal je persoonlijke modal split via modalselfie.be

Via modalselfie.be kan je ingeven hoeveel verplaatsingen je hebt gemaakt met elk van de vervoersmiddelen.  ©   rr

 joro

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen