Afdelingshoofd Ilse Verbiest met het fotoboek van Frans bij het herdenkingshoekje in woning Violet. 

Afdelingshoofd Ilse Verbiest met het fotoboek van Frans bij het herdenkingshoekje in woning Violet. ©  Mia Uydens

Monnikenheide: Frans (97) herenigd met broer Pierre

Zoersel -

Monnikenheide in Zoersel heeft tijdens een intieme plechtigheid afscheid genomen van Frans Verschoren (97). De ouderdomsdeken van de voorziening voor personen met een beperking overleed op kerstdag aan corona. Hij is nu herenigd met broer Pierre.

Zo’n vijftien personen en Frans’ vaste vrijwilliger Herman Boeckmans uit Berchem namen afscheid bij de urne. Daarna werden zijn resten uitgestrooid op de strooiweide van de begraafplaats in Zoersel, waar enkele jaren geleden zijn onafscheidelijke broer Pierre ook al werd uitgestrooid. De twee broers hadden allebei een verstandelijke beperking en stonden in hun geboortestad Lier bekend als ‘Spic en Span’ of ‘Koffe en Koeke’. “Frans is nu weer herenigd met Pierre”, zegt afdelingshoofd Ilse Verbiest.

Het herdenkingshoekje voor Frans Verschoren. 

Het herdenkingshoekje voor Frans Verschoren. ©  Mia Uydens

Frans was 97 jaar en nog heel kras. Het verdriet om de oudste bewoner ooit te verliezen aan het coronavirus, hakt er bij Monnikenheide diep in. In de woning Violet waar Frans altijd achter het raam zat te wuiven, werd een prachtig herdenkingshoekje ingericht. Zijn ‘klak’ en schoenen liggen er, samen met het boek ‘De wereld van treinen’, want Frans en Pierre waren gefascineerd door treinen. In het herdenkingshoekje staat ook een schilderijtje van Lier en Monnikenheide maakte een levensboek over Frans vol foto’s. Op het raam en op zijn doodsbrief staat heel opvallend ‘Janneke Maan’. “Voor hij ging slapen ging Frans altijd nog iets tegen Janneke Maan zeggen”, vertelt Ilse. Nog in het herdenkingshoekje: enkele exemplaren van Gazet van Antwerpen. “Hij was zijn leven lang een trouwe abonnee van jullie krant”, lacht Ilse. “Zijn Gazet mocht niet ontbreken.”

Frans’ klak bij zijn foto. 

Frans’ klak bij zijn foto. ©  Mia Uydens

De herdenkingshoek. 

De herdenkingshoek. ©  Mia Uydens

Wat je gaf was zo bijzonder, zo uniek was jouw bestaan. Wij willen dromen van een wonder dat jij nu woont… bij Janneke maan. 

Wat je gaf was zo bijzonder, zo uniek was jouw bestaan. Wij willen dromen van een wonder dat jij nu woont… bij Janneke maan. ©  Mia Uydens

 

Frans kon niet gaan slapen zonder Janneke Maan te hebben gegroet. 

Frans kon niet gaan slapen zonder Janneke Maan te hebben gegroet. ©   Mia Uydens

kmaMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio