©  Het Nieuwsblad

Zo ziet het BK-parcours in Meulebeke eruit: aan hindernissen geen gebrek

Zondag 10 januari wordt het BK veldrijden 2021 gereden. Door corona wordt de titelstrijd enkel beslecht bij de elite dames en heren, die allebei op zondag hun kampioenschap zullen afwerken op en rond het sport -en recreatiedomein Ter Borcht in Meulebeke. Het parcours biedt een variatie van (kunstmatige) hindernissen aan, waardoor het eerder van techniek dan van kracht lijkt te zullen afhangen.

vml

Het BK bij de Elite wordt dit jaar gereden in het West-Vlaamse Meulebeke, een “glooiende gemeente” in de buurt van Tielt en Izegem. De twee wedstrijden (Dames Elite om 13u45 en Heren Elite om 15u15) gaan door op en rond het sport -en recreatiedomein Ter Borcht, waar de voorbije jaren de Berencross werd gereden.

Twee kunstmatige heuvels

Voor het BK werd het gebruikelijke parcours van die Berencross echter voor driekwart aangepast. Er kwamen onder meer twee kunstmatige heuvels van vier en acht meter bij om (mee) voor de schifting zorgen.

De start zal gegeven worden op de atletiekpiste, de finish is voor het eerst op de Ter Bochtlaan. Onderweg aan hindernissen geen gebrek met twee bruggen, drie trappen, balken, een wasbord, een zandbak en het klassieke draaien-en-keren.

 

 ©  bkmeulebeke.be

Na de start wacht als eerste een haakse brug over het water, vervolgens worden de renners op de proef gesteld bij de twee aangelegde heuvels, een hiervan met een hoogte van 8 meter.

 

 ©  Facebook BelgianCyclingFederation

Na een behendigheidsrondje op het “Robinsoneiland” gaat de rit verder in het bos, waar de balken liggen. Halverwege het bos wacht ook het wasbord, met nadien een materiaalzone.

 

 ©  Facebook BelgianCyclingFederation

Eenmaal uit het bos moeten de renners over een heuvel met trappen, al snel gevolgd door een lange zandstrook. Tot slot wordt de rechte strook naar de finish onderbroken met opnieuw een haakse brug, alvorens te sprinten op de Ter Bochtlaan.

Door de vele hindernissen is het niet echt een parcours waar topfavoriet Wout van Aert zijn kracht kwijt kan. Het is ook nog afwachten hoe het winterweer van de komende dagen zijn invloed zal hebben op het parcours. Doordat verkenningen en de jeugdreeksen werden geschrapt (zie lager), zal het parcours ook nog niet volledig zijn “ingereden” en er nog relatief onberispelijk bij liggen.

Van Aert won nog nooit in Meulebeke

De voorbije zes jaar werd er in Meulebeke dus al gecrosst. Opvallend: topfavoriet Van Aert staat er nog niet op de erelijst. Hij strandde wel al op de tweede en derde plek, telkens achter Mathieu van der Poel die drie keer op rij won. De laatste editie in 2019 werd gewonnen door Michael Vanthourenhout, voor Eli Iserbyt en Toon Aerts.

Derde BK

Het is al de derde keer dat Meulebeke het BK veldrijden mag organiseren. In 1958 won Firmin Van Kerrebroeck er voor Roger De Clercq, in 1966 veroverde Albert ‘Berten’ Van Damme er zijn derde tricolore.

Geen publiek, geen jeugd

Zonder Covid-19 was Meulebeke het decor geweest van een wielerfeest zonder weerga, met 15.000 tot 20.000 toeschouwers. Corona gooit echter roet in het eten: er is geen publiek toegelaten. Fans die zich toch melden, riskeren een boete.

Als gevolg van de actuele maatregelen die door de autoriteiten in de bestrijding van het coronavirus werden uitgevaardigd, zijn tot 15 januari ook alleen professionele veldritten toegestaan. In Meulebeke werd het traditionele weekend dus herleid tot één dag waarop enkel de Elite aan de slag mag.

De overige categorieën moeten echter niet wanhopen: als de Belgische regering de herstart van wedstrijden voor de jeugd toelaat, dan voorziet de Belgische wielerbond op 6 februari twéé BK’s op twee verschillende plaatsen. Middelkerke zal dan de nieuwelingen, de junioren, de elite 2 en de beloften ontvangen, in Flémalle werken de aspiranten, masters en elite 3 hun titelstrijd af.

Geen verkenning

Opgelet! Ook de BK-omloop op het recreatiedomein gaan verkennen is uit den boze. Van 4 tot 10 januari is er zelfs een algemeen verbod om te fietsen op het domein Ter Borcht. Het is verboden het cyclocross parcours te berijden.

Meer info op bkmeulebeke.be!

 

Meer sportnieuws