Een al wat ouder zelfportret van Suzanne Lauwereins. 

Een al wat ouder zelfportret van Suzanne Lauwereins. ©  rr

Huldetentoonstelling voor overleden kunstenares kan eindelijk plaatsvinden

Zoersel -

Middenin de eerste lockdown vorig jaar overleed de Zoerselse kunstenares Suzanne Lauwereins (68). Om haar te herdenken organiseert haar familie een huldetentoonstelling in de Bijl in Zoersel. Deze expo vormt meteen de heropening van dit cultuurhuis.

Kristin Matthyssen

Suzanne Lauwereins, die signeerde met SuzanneL, overleed op 19 april vorig jaar. Ze was een getalenteerd tekenaar en kunstschilder. In het begin schilderde ze vooral landschappen, kinderportretten of familieleden met olieverf. Gaandeweg schakelde ze over op aquarel.

Lauwereins studeerde niet alleen aan de academie in Antwerpen, ze volgde ook lessen klassieke gitaar. De kunstenares was al enkele jaren ziek. Vooral haar mooie expressieve portretten springen in het oog.

“Suzanne kende veel mensen”, vertelt haar man Harry Mondelaers. “Door de lockdown was er van een normale uitvaart geen sprake. Een maand na haar overlijden zijn we al begonnen met het organiseren van een huldetentoonstelling, met de bedoeling dat de mensen die haar werk kenden, via deze weg ook afscheid konden nemen. We waren toen nog in de veronderstelling dat de coronacrisis tegen de zomer wel voorbij zou zijn. Maar dat bleek een misvatting.”

Doordat de eerste tentoonstelling niet kon plaatsvinden, werd gemikt op eind oktober, maar ook die poging moest op het laatste moment worden afgezegd. “Suzannes werken hangen al van oktober in de Bijl. Nu kunnen we wel openen van 9 tot 31 januari, elke zaterdag van 13.30u tot 18u en op zondag van 11 tot 18u. Maar wel niet met een vernissage zoals we eerst wilden. Er mogen maximaal twintig bezoekers tegelijkertijd in de exporuimte. We zijn hoe dan ook opgelucht dat acht maanden na haar overlijden de huldetentoonstelling alsnog kan doorgaan”, zegt haar man.

Met de start van huldetentoonstelling zaterdag heropent ook meteen de Bijl in Dorp 1, dat veel optredens en expo’s moest afgelasten. De dienst cultuur heeft tot en met 31 januari ook nog wel een coronaproof tentoonstellingsparcours AchterGlas lopen. Het kunstparcours is vijf kilometer lang en brengt de wandelaar langs dertien vitrines met meer dan negentig kunstwerken van Zoerselaars. De route is terug te vinden op www.zoersel.be.

Nog een zelfportret van de Zoerselse kunstenares op bruin papier. 

Nog een zelfportret van de Zoerselse kunstenares op bruin papier. ©   rr

Aquarel van Suzanne Lauwereins. 

Aquarel van Suzanne Lauwereins. ©  rr

Een familiepotret-drieluik. 

Een familiepotret-drieluik. ©  rrMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio