© ATV

KU Leuven legt Reuzegommers alsnog sancties op na nieuw tuchtonderzoek in zaak fatale studentendoop

Bron: BELGA

In het dossier rond de dood van Sanda Dia tijdens een studentendoop heeft de KU Leuven in een nieuw tuchtonderzoek sancties opgelegd aan studenten die betrokken waren. Dat zegt de universiteit maandag. Omdat zij beroep hebben aangetekend, geeft de KU Leuven voorlopig geen verdere details vrij, volgens De Morgen zijn zeven studenten langdurig geschorst.

Ingenieursstudent Sanda Dia overleed in december 2018 tijdens een doop van studentenclub Reuzegom in Vorselaar. De KU Leuven voerde in 2019 al een tuchtrechtelijk onderzoek. De betrokken studenten kregen toen “op basis van de toen beschikbare informatie” een maatschappelijke taakstraf en moesten een paper schrijven. Vanuit verschillende hoeken kwam er toen kritiek omdat die tuchtmaatregelen te licht zouden zijn.

Eerder stelde de KULeuven zich al belanghebbende partij © ATV 28/08/2020

 ©  rr

De KU Leuven startte in september een nieuw tuchtonderzoek, nadat de universiteit zich belanghebbende partij had gesteld en inzage in het strafrechtelijk dossier had gevraagd en verkregen. “Vervolgens is de universiteit op basis van die elementen nieuwe tuchtprocedures gestart tegenover zeven studenten die betrokken waren bij de feiten en die vandaag zijn ingeschreven aan de universiteit”, klinkt het. “Deze nieuwe tuchtprocedures houden alleen rekening met nieuwe elementen die nog niet eerder werden beoordeeld.”

Ondertussen werden in die tuchtprocedures sancties opgelegd. Omdat de betrokken studenten beroep hebben aangetekend bij het gemeenschappelijk bureau, het hoogste orgaan van de universiteit, geeft de KU Leuven voorlopig geen verdere details. “De KU Leuven vindt het belangrijk en hoopt dat de procedures ook in deze fase op een correcte en serene manier kunnen blijven verlopen.”

Het tuchtreglement van de universiteit voorziet in vijf mogelijke straffen, maar volgens de krant De Morgen gaat het dus om een langdurige schorsing.

LEES OOK. Reuzegommers trekken medische rapporten in twijfel: nieuwe deskundigen onderzoeken behandeling van Sanda Dia in ziekenhuis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER