© ATV

Ook Antwerpen-Centraal krijgt testcentrum voor reizigers die uit buitenland terugkomen

Niet alleen op de luchthavens van Zaventem en Charleroi en in het station Brussel-Zuid, maar ook in de stations Antwerpen-Centraal en Luik-Guillemins zijn er de komende dagen testcentra op komst voor reizigers die arriveren uit het buitenland. Dat zegt microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen), die de taskforce testing leidt.

Bron: BELGA

Niet-residenten moeten in zo’n testcentrum verplicht een test ondergaan als ze geen negatief testresultaat kunnen voorleggen, inwoners van België worden sterk aangeraden zich ter plaatse te laten testen.

LEES OOK: Testcentrum opent zondag in Antwerpen-Centraal: “Mikken op 15 testen per kwartier”

In Brussel-Zuid is het testcentrum voor internationale reizigers intussen al operationeel. Goossens ging zaterdagochtend zelf een kijkje nemen. “Alles is hier verschrikkelijk snel op poten gezet, een pluim voor de organisatie van het Rode Kruis”, zegt hij. “Momenteel zijn er twee artsen die testen afnemen, maar dat wordt nog opgeschaald. Het loopt vlot, je moet niet lang aanschuiven.”

Inwoners van ons land zijn niet verplicht zich bij aankomst te laten testen, ze kunnen ook kiezen om dat elders te doen. “Maar niet-residenten die geen negatief testresultaat bij hebben, worden door de politie naar het testcentrum begeleid”, stelt Goossens. “Residenten worden dan weer gecontroleerd op het Passenger Locator Form, wie dat niet heeft ingevuld, krijgt een boete. Je merkt dat mensen dat niet verwachtten.”

Wie minder dan 48 uur in het buitenland verbleef, moet geen PLF invullen. “Voor het Verenigd Koninkrijk zou ik dat eigenlijk afschaffen, we moeten echt vermijden dat de Britse variant zich hier verspreidt”, zegt Goossens nog. “Maar het is ook niet zo dat je zomaar kan beweren dat je niet zo lang in het buitenland was als je hier arriveert. De politie vraagt dan stelselmatig naar je treintickets om dat te kunnen bewijzen.”

LEES OOK: Herman Goossens: “We moeten kinderen jonger dan 12 jaar meer testen”

MEER OVER Coronavirus